versió catalana | versión española
Ramon CasasCartel (Prueba de impremta) (1922) Litografia sobre papel 106,3 x 55 cm (MHMC expuesto en la Facultad de Medicina de la UVic-CC) |
Hace poco se inauguró una parte del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC) en la Facultad de Medicina de la Universidad de Vic (UVic-CC).
El acto estuvo presidido por la M.H. Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya; Excm. Sr. Albert Castells, Alcalde de Vic; Dr. Josep Arimany, Presidente de la Fundació Estudis Superiors en Ciencies de la Salut (FESS); Dr. Jaume Padrós, Presidente del Colegio de Médicos de Barcelona y per mí mismo, Dr. Xavier Sierra en calidad de Presidente de la Fundación del MHMC. También asistieron el Dr. Bruguera, mi predecesor en la presidencia del MHMC y el Sr. Jaume Perarnau, director del MNACTEC, así como otras autoridades académicas.
Cuando se me hizo el honor de nombrarme Presidente del Patronato del MHMC, me encontré con una colección museística que yacía en almacenes. Parte de esta colección estaba todavía pendiente de clasificación y excepto alguna pieza que se exponía en algunas exposiciones temporales no era habitualmente accessible al público.
Siempre he estado convencido que los museos tienen por principal finalidad la didáctica, es decir exhibir sus fondos y enseñar a la población a través de los objetos la trayectoria del pasado, del cúmulo de vicisitudes que se han tenido que pasar hasta llegar a nuestros días, y por esta razón comencé a forjar un sueño: acercar el museo al territorio, abriendo varias subsedes: Vic, Sant Feliu de Guíxols, Reus, tal vez Terrassa (en el mismo MNACTEC) y finalmente Barcelona.
He de agradecer al Rector de la Uvic-CC, Dr. Baños, al Dr Arimany, la Dra Marina Geli, a Anna Riba y muy especialmente al constante entusiasmo y efectividad de Laia Nogué, así como a todos los representantes del profesorado su magnífica acogida a mi propuesta desde el primer momento y que en definitiva ahora ha hecho realidad el principio del mi sueño.
Y que sitio mejor que una Facultad de Medicina para exhibir un museo de Historia de la Medicina?. Porque un museo no solo conserva las reliquias del pasado, sino que es testimonio del largo y a veces penoso camino que se ha tenido que recorrer para llegar al presente. La medicina actual (y la del immediato futuro, que forjarán los que ahora son estudiantes de esta facultad) progresa de forma exponencial, pero esto no hubiera sido posible sin el largo camino que nos ha llevado hasta aquí, sin el esforzado trabajo de muchas generaciones y del que es testimonio esta exposición.
Shakespeare, en su obra La tempestad, escribía: El pasado es solamente el prólogo. Y así deseo yo que sea así en esta Facultad de Medicina. Un prólogo de un pasado para poder redactar mejor el libro actual y de futuro que escriben y escribirán sin duda las nuevas promociones médicas. Mirar el pasado es como mirar nuestra trayectoria vital. Recordar aquel niño que ya no somos, pero que ha sido imprescindible para construir la persona que somos ahora. De la misma manera pasa con un museo de Historia de la Medicina, una mirada necesaria para -mientras contemplamos el pasado- comprendemos mejor la actualidad de la medicina i de las ciencias de la salud. Y también para comprender plenamente una parte importante de Cataluña, ya que nuestra historia médica, sanitaria y de investigación ha contribuido a construir, como si fueran las piezas de un rompecabezas, nuestro país, del que nos podemos sentir orgullosos.
Fa poc es va inaugurar una part del Museu d'Historia de la Medicina de Catalunya (MHMC) a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic (UVic-CC). L'acte va estar presidit per la M. Avui és, sens dubte, un gran dia pel MHMC i per la Universitat de Vic-CC que comencen un camí conjunt. L'acte va estar presidit per la M.H. Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya; Excm. Sr. Albert Castells, Alcalde de Vic; Dr. Josep Arimany, President de la Fundació Estudis Superiors en Ciencies de la Salut (FESS); Dr. Jaume Padrós, President del Col·legi de Metges de Barcelona i per mi mateix, Dr. Xavier Sierra en qualitat de President de la Fundació del MHMC. També van assistir el Dr. Bruguera, el meu antecessor en la presidència del MHMC i el Sr. Jaume Perarnau, director del MNACTEC i diverses autoritats acadèmiques.
Indubtablement, el dia d'aquesta inauguració va ser un gran dia pel MHMC i per la Facultat de Medicina de la UVic, però també va ser un gran dia per a mi, ja que era el començament de la realització d’un somni. I això no sol passar tots els dies.
Quan se’m va fer l’honor de nomenar-me President del Patronat del MHMC, em vaig trobar amb una col·lecció museística que jeia en magatzems. Part d’aquesta col·lecció estava encara pendent de classificació i excepte alguna peça exposta en exposicions temporals no era habitualment accessible al públic.
Explicant algunes vitrines amb peces anatòmiques del s. XIX al públic assistent. |
Convençut que els museus tenen per principal finalitat la didàctica, és a dir exhibir el seu fons i ensenyar a la població a través dels objectes la trajectòria del passat, del cúmul de circumstàncies que s’han hagut de recòrrer per arribar fins als nostres dies, vaig començar a forjar un somni: acostar el museu al territori obrint diverses subseus: Vic, Sant Feliu de Guíxols, Reus, potser Terrassa (al mateix MNACTEC) i Barcelona.
He d’agrair al Rector de la Uvic, Dr. Baños, al Dr Arimany, la Dra Marina Geli, a l’Anna Riba i molt especialment al constant entusiasme de la Laia Nogué i a tots els representants del professorat la seva magnífica acollida a la meva proposta des del primer moment i que en definitiva ara ha fet realitat el començament del meu somni.
I quin lloc millor que una Facultat de Medicina per exhibir un museu d'Història de la Medicina?. Perquè un museu no només conserva les relíquies del passat, sinó que és testimoni del llarg i de vegades penós camí que s’ha hagut de recòrrer per arribar al present. La medicina actual (i la del immediat futur, que forjaran els que ara són estudiants d’aquesta facultat) progressa de forma exponencial, però no hagués estat possible sense el llarg camí que ens ha portat fins aquí, sense el treball de moltes generacions, i del que és testimoni aquesta exposició.
Shakespeare, en la seva obra La tempestat, va escriure: El passat és només el pròleg. I així desitjo que sigui a Facultat de Medicina. Un pròleg d'un passat per poder redactar millor el llibre actual i de futur que escriuen i escriuran sens dubte les noves promocions mèdiques. Mirar el passat és com mirar la nostra trajectòria vital. Recordar aquell infant que ja no som, però que ha estat imprescindible per bastir la persona que som ara. De la mateixa manera passa amb un museu d’història de la Medicina, una mirada necessària per -tot mirant el passat- comprendre millor l’actualitat de la medicina i de les ciències de la salut. I també per comprendre plenament una part important de Catalunya, ja que la nostra història médica, sanitària i d’investigació ha contribuït a construir com si fos un trencaclosques, el nostre país, del que ens podem sentir orgullosos.
Después de la inauguración se realitzó una visita guiada explicando las piezas expuestas al nuevo museo.
Comentant algunes de las peces del MHMC deprés de la inauguració. |
No hay comentarios:
Publicar un comentario