versió catalana | versión española
Joan Llimona No hi ha llits (1920) Cartel impreso sobre papel Fundació privada del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona. |
Joan Llimona i Bruguera (1860-1926) fue un dibujante y muralista catalán. Ferviente católico, se decantó hacia el misticismo, formando un realismo sentimental. Era hermano del escultor Josep Llimona y entre sus obras más relevantes figuran la decoración mural de la cúpula del camarín de la Virgen en el monasterio de Montserrat (1898), el crucero de la iglesia de Sant Felip Neri (donde representó a San Felipe Neri con la fisonomía de Antonio Gaudí) en 1902 y el camarín del santuario de Loreto en Bràfim (1923). Junto con el obispo Torras y Bages fundó el Cercle Artístic de Sant Lluc (1892).
El cartel que nos ocupa hoy es un cartel para solicitar donativos para financiar el Hospital de la Santa Creu, que estaba en una situación económica muy comprometida. En 1902 se había iniciado la construcción del Hospital de Sant Pau, pero las obras avanzaban muy lentamente y no finalizarían hasta 1930. A todo esto se añadía la manutención habitual del antiguo hospital de la Santa Creu, que estaba en una situación de gran precariedad.
En 1920 la situación era literalmente insostenible, por lo que la MIA (Muy Ilustre Administración del Hospital) decidió iniciar una campaña para estimular los donativos de la ciudadanía. Encargaron un cartel con cierto patetismo para mover a compasión a quien lo contemplara. El encargado de la realización del cartel fue Joan Llimona.
Foto de una sala del viejo hospital de la Santa Creu a principios de s. XX (actualmente Biblioteca de Catalunya) |
Llimona realizó un dibujo en el que se representa la imagen de la carencia hospitalaria. Un anciano, acompañado de su hija, ha acudido al hospital, en donde no ha sido posible acogerlo. Una impotente y apenada monja contempla la escena. Al lado de la puerta, un cartel especifica claramente la causa: "No hi ha llits" (No hay camas).
Joan Llimona regaló su dibujo a la MIA, junto con el resto de litografías. La Administración en agradecimiento, regaló una copia al artista y colgó el dibujo original en la Sala de Juntas.
El resto de litografías fueron enmarcadas con una peana con un cepillo para recibir donativos. Se repartieron en las Notarías de la ciudad, ya que a la hora de hacer testamento muchos barceloneses dejaban algún legado para el hospital. También se distribuyeron en las iglesias. La campaña tuvo mucho éxito y gracias a los donativos se pudo atender las necesidades del viejo hospital de la Santa Creu del Raval al tiempo que se terminaba el magnífico complejo modernista del Hospital que continuaría su labor: el Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Cuando las nuevas edificaciones estuvieron en condiciones, los enfermos se trasladaron a un nuevo espacio más amplio, y con mejores condiciones.
Reconstrucción histórica del pabellón de Sant Rafael, en el Recinto Modernista de la Santa Creu i Sant Pau. La disposición de las camas recrea la de la década de 1930. |
No hi ha llits
Joan Llimona i Bruguera No hi ha llits (1920) Cartell imprès sobre paper Fundació privada del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona. |
Joan Llimona i Bruguera (1860-1926) fou un dibuixant i muralista del modernisme català. Fervent catòlic, es va decantar cap el misticisme, formant un realisme sentimental. Era germà de l'esculptor Josep Llimona i entre les seves obres més destacades hi figura la decoració mural de la cúpula del camarí de la Mare de Déu al monestir de Montserrat (1898), el creuer de l'església de Sant Felip Neri, on va representar a Sant Felip Neri amb la fesomia d'Antoni Gaudí (1902) i el camarí del santuari de Loreto a Bràfim (1923). Juntament amb el bisbe Torras i Bages va fundar el Cercle Artístic de Sant Lluc (1892).
El cartell que encapçala aquesta entrada és un cartell per sol·licitar almoines per a financiar l'Hospital de la Santa Creu, que passava per una situació econòmica molt compromesa. El 1902 s'havia començat la construcció de l'Hospital de Sant Pau, però les obres anaven molt a poc a poc. De fet, no van acabar fins el 1930. A tot això s'afegia la manutenció habitual de l'antic hospital de la Santa Creu, que estava en una situació molt precària.
El 1920 la situació era literalment insostenible, i la MIA (Molt Il·lustre Administració de l'Hospital) va decidir iniciar una campanya per demanar els donatius de la ciutadania. Van decidir encarregar un cartell amb un cert patetisme per intentar moure la compassió de qui el veiés. L'encarregat de realitzar-lo va ser Joan Llimona.
Foto d'una sala del vell hospital de la Santa Creu a principis del s. XX (actualment Biblioteca de Catalunya) |
Llimona va fer un dibuix en el que es feia palesa la imatge de la carència hospitalària. Un vell, acompanyat de la seva filla, ha intentat ingressar a l'hospital, però es troba que no el poden acollir. Una monja, trista i impotent contempla l'escena. Al costat de la porta, un cartell especifica clarament la causa: "No hi ha llits".
Joan Llimona va regalar el seu dibuix original a la MIA, juntament amb la resta de litografies. L'Administració, com a agraïment, li va regalar una còpia de record i va penjar el dibuix original a la Sala de Juntes.
La resta de litografies van ser emmarcades amb una guardiola per rebre almoines. Es van col·locar a les Notaries de la ciutat, ja que entre els barcelonins estava molt estès el costum de fer alguna deixa benèfica per a l'Hospital. També es van posar a les esglésies. La campanya va tenir molt èxit i gràcies als donatius es van poder atendre les necessitats del vell Hospital de la Santa Creu del Raval mentre s'acabava el magnífic complex modernista de l'Hospital que va continuar amb la seva tasca: l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Quan les noves edificacions van estar en condicions, els malalts es van traslladar a un nou espai molt més ample i amb millors condicions.
Reconstrucció històrica del pavelló de Sant Rafael, al Recinte Modernista de la Santa Creu i Sant Pau. La disposició dels llits recrea la de la dècada de 1930. |