Patio de los Magnolios (1666) Antiguo Hospital de Sta. Caterina, Girona |
El antiguo hospital de Santa Caterina de Girona fue un centro asistencial para atender las necesidades de la población de la ciudad y las de los peregrinos que por allí pasaban. Desde 2010 acoge la sede local de la Generalitat de Catalunya, aunque ciertas estancias están museizadas y son visitables algunos ciertos días de la semana (gestionado por el Museu d'Art de Girona).
El hospital se fundó en 1666, bajo la protección real, como reza el escudo de su puerta (que data del reinado de Felipe II, ya que se había hecho para un hospital anterior) y hasta 2004 funcionó como entidad asistencial. En el año 1765 se construyó, adjunto al hospital, la Casa de Misericordia, que con el tiempo se convertiría en el Hospicio, y en 1785 la Casa de Convalescencia.
Los edificios del hospital son de estilo barroco. La pared exterior, de piedra de Girona (piedra nummulítica) es muy austera y con escasa ornamentación. Entre las diversas dependencias, destaca el patio interior, llamado Patio de los magnolios por los árboles que allí crecen, bajo los que muchos convalecientes y familiares encontraron cobijo. Las paredes de este patio lucen unos interesantes esgrafiados de estilo noucentista, entre los que cabe destacar un reloj de sol, en un lado, y las figuras de Sta. Catalina, patrona del hospital (sobre la rueda) y de Santiago apóstol, protector de peregrinos (sobre la vieira), al otro .
El hospital es de planta rectangular. En las salas, de grandes dimensiones, se alineaban antaño las camas de los pacientes, bajo una bóveda catalana con lunetas. Las paredes disponen de un bello arrimadero con un mosaico de azulejos, que sin duda aparte de su función ornamental, debía facilitar la limpieza de las estancias.
Esgrafiados con las efigies de Santa Catalina y Santiago Apóstol |
Detalle del arrimadero de cerámica |
Fotografía del hospital a principios del s. XX, mostrando la disposición de las camas. |
Cauterios s. XVII - XVIII |
El hospital conserva una interesante colección de instrumentos quirúrgicos de los s. XVII y XVIII, entre los que encontramos diversas pinzas, cauterios, bisturíes y diversos útiles de corte, así como dos imponentes sierras usadas muy probablemente para realizar amputaciones.
También llamaron nuestra atención algunos modelos de mamaderas en cerámica, auténticos precursores del biberón actual, con los que se intentaba suplir la lactancia natural - materna o de nodriza de alquiler - en aquellos tiempos.
___________________________________
L'Hospital de Santa Caterina de Girona
(I): L'hospital
L'antic hospital de Santa Caterina de Girona va ser un centre assistencial per atendre les necessitats de la població de la ciutat i les dels pelegrins que hi passaven. Des del 2010 acull la seu local de la Generalitat de Catalunya, encara que algunes estances estan museïtzades i són visitables alguns dies de la setmana (gestionat pel Museu d'Art de Girona).
L'hospital es va fundar el 1666, sota la protecció reial, com resa l'escut de la seva porta (que data del regnat de Felip II, ja que s'havia fet per a un hospital anterior) i fins l’any 2004 va funcionar com a entitat assistencial. El 1765 es va construir, adjunta a l'hospital, la Casa de Misericòrdia, que amb el temps es convertiria en l'Hospici, i el 1785 la Casa de Convalescència.
Els edificis de l'hospital són barrocs. La paret exterior, de pedra de Girona (pedra nummulítica), és molt austera i amb escassa ornamentació. Entre les diverses dependències, destaca el pati interior, anomenat Pati de les magnòlies pels arbres que hi creixen, sota els quals molts convalescents i familiars van trobar recer. Les parets d'aquest pati llueixen uns interessants esgrafiats d'estil noucentista, entre els quals destaca un rellotge de sol, a una banda, i les figures de Sta. Catalina, patrona de l'hospital (sobre la roda) i de Santiago apòstol, protector dels pelegrins (sobre la vieira), a l'altra.
Esgrafiats amb les efígies de Santa Caterina i Sant Jaume, apòstol. |
L’hospital és de planta rectangular. A les sales, de grans dimensions, s'hi alineaven antigament els llits dels pacients, sota una volta catalana amb llunetes. Les parets disposen d'un bonic arrambador amb un mosaic de rajoles, que sens dubte a part de la seva funció ornamental, havia de facilitar la neteja de les estances.
Fotografia de l'hospital al començament del s. XX, mostrant la disposició dels llits. |
L'hospital conserva una interessant col·lecció d'instruments quirúrgics dels s. XVII i XVIII, entre els quals trobem diverses pinces, cauteris, bisturís i diversos estris de tall, així com dues imponents serres usades molt probablement per a realitzar amputacions.
També ens van cridar l’atenció alguns models de barrals de ceràmica, autèntics precursors del biberó actual, amb els quals s'intentava suplir la lactància natural - materna o de dida de lloguer - en aquells temps.
Barrals de ceràmica adaptats per la lactància dels infants.
|
Instrumental quirúrgic s. XVII - XVIII |