miércoles, 28 de septiembre de 2022

Los dientes de Luis XIV y sus nodrizas

versió catalana | versión española









Henri et Charles
Beaubrun 

Luis XIV con su nodriza, la dama 
Longuet de la Giraudière

(circa 1638)

Colecciones del palacio de Versalles




Este cuadro, constituye el primer retrato conocido de Luis XIV de Francia. En él aparece el futuro rey, en aquel momento un lactante de pocos meses de edad, en los brazos de una de sus nodrizas, Élisabeth Ancel, dama de Longuet de la Giraudière. 

No fue ésta la única nodriza que tuvo el joven príncipe. Las nodrizas se sucedieron con notable celeridad, debido a una característica del lactante. 

El hijo de Luis XIII y de Ana de Austria nació el 5 de septiembre de 1638 en el castillo nuevo de Saint-Germain-en-Laye. Su nacimiento había sido largamente esperado, pues ya hacía casi 23 años de los esponsales de Ana de Austria (hija del rey hispánico  Felipe III) con Luis XIII y en todo este período no había podido dar un heredero a la Corona. Por esto muchos cortesanos le dieron el sobrenombre de Dieudonné (Dado por Dios) 


Anónimo: Ana de Austria y Louis-Dieudonné.
Colecciones del palacio de Versalles. 



Desde el momento de ver la luz, el recién nacido ya estaba provisto de dientes: dos incisivos bien visibles. Esta curiosa anomalía constituyó casi un secreto de Estado, aunque fue celebrada por toda la corte como un signo de buen augurio.

Aunque los dientes comienzan su formación antes del nacimiento, a partir del cuarto mes de gestación, no suelen emerger fuera de las encías hasta el 6-10 mes tras el nacimiento. A veces si hay algún defecto congénito del maxilar o del paladar (fisura labiopalatina) puede favorecerse su aparición precoz. También ciertos problemas endocrinos, déficits vitamínicos o fiebre de la madre durante el embarazo pueden favorecer su aparición antes de tiempo.  

De hecho el fenómeno de presentar dientes al nacer se había ya visto anteriormente al nacimiento del futuro Rey Sol: Valeria, hija del emperador Diocleciano, nació con dientes; lo mismo que Manio Curio Dentato, héroe plebeyo de la Roma antigua, o que Gnaeus Papirius Carbo, cónsul y anciano del mismo imperio. Por no hablar de Guillermo I de Normandía, padre de Guillermo el Conquistador, apodado El Diablo; o de Ricardo VI de Inglaterra, del cardenal Jules Mazarino y hasta del revolucionario francés Honoré Gabriel Riqueti, más conocido por el nombre de su título de conde de Mirabeau.



Luis XIV, poco después de su nacimiento


Pero si los cortesanos aduladores lo consideraron un signo de buena fortuna, esta anomalía dentaria no fue un buen presagio para sus nodrizas. 

La primera de ellas fue la que aparece en el cuadro que preside esta entrada del blog, Elisabeth Ancel. Pero no duró mucho en su papel de ama de cría. A los tres meses tuvo que retirarse, con los pechos y los pezones totalmente desgarrados por los continuos mordiscos del bebé. 

Fue sustituída por Pierrette Dufour, que también padeció las dentelladas del joven leoncito. La sucedió al cabo de poco tiempo Marie de Segneville-Thierry. Las biografías de Luis XIV alargan la lista citando por lo menos a cuatro nodrizas más. 


Luis XIV, niño


Lo curioso del caso es que el rey Luis XIV desde los 40 años hasta su muerte, a los 76 años, estuvo prácticamente desdentado y solamente conservó algunos raigones dentarios. El lamentable estado de su boca hacía que le fuera imposible masticar. Algo muy fastidioso para un monarca glotón y goloso: su gusto por las confituras y los dulces favorecieron la aparición de numerosas caries, y una sinusitis maxilar terminó por estropearle la boca. Las maniobras odontológicas para arrancarle todas las piezas dentarias de la parte izquierda del maxilar superior le provocaron un orificio de comunicación con la nariz y cada vez que bebía algo parte del contenido volvía a salir por la nariz. La tragedia de un rey desdentado que había nacido ya con dientes.  


___________________________________



Les dents de Lluís XIV i les seves dides. 

 




Henri et Charles
Beaubrun 

Luis XIV con su nodriza, la dama 
Longuet de la Giraudière

(circa 1638)

Colecciones del palacio de Versalles




Aquest quadre constitueix el primer retrat conegut de Lluís XIV de França. Hi apareix el futur rei, en aquell moment un lactant de pocs mesos d'edat, als braços d'una de les seves dides, Élisabeth Ancel, dama de Longuet de la Giraudière.

Però aquesta no va ser l'única dida que va tenir el jove príncep. Les nodrisses es van succeir amb notable celeritat, a causa d'una característica molt especial del lactant.

El fill de Lluís XIII i d'Ana d'Àustria va néixer el 5 de setembre de 1638 al castell nou de Saint-Germain-en-Laye. El seu naixement havia estat llargament esperat, ja que ja feia gairebé 23 anys de la promesa de matrimoni d'Ana d'Àustria (filla del rei hispànic Felip III) amb Lluís XIII, i en tot aquest període no havia pogut donar un hereu a la Corona. Per això molts cortesans li van donar el sobrenom de Dieudonné (Donat per Déu)



Anònim: Anna d'Àustria i Louis-Dieudonné.
Coleccions del palau de Versailles. 


Des del moment de veure la llum, el nounat ja estava proveït de dents: dos incisius ben visibles. Aquesta anomalia curiosa va constituir gairebé un secret d'Estat, encara que va ser celebrada per tota la cort com un signe de bon auguri.

Tot i que les dents comencen la seva formació abans del naixement, a partir del quart mes de gestació, no solen emergir fora de les genives fins al 6-10 mes després del naixement. De vegades si hi ha algun defecte congènit del maxil·lar o del paladar (fissura labiopalatina) pot afavorir-se la seva aparició precoç. També certs problemes endocrins, dèficits vitamínics o febre de la mare durant l'embaràs poden afavorir-ne l'aparició abans d'hora.

De fet el fenomen de presentar dents en néixer ja s'havia vist anteriorment al naixement del futur Rei Sol: Valeria, filla de l'emperador Dioclecià, va néixer amb dents; el mateix que Manio Curio Dentato, heroi plebeu de la Roma antiga, i Gnaeus Papirius Carbo, cònsol i ancià del mateix imperi. També Guillem I de Normandia, pare de Guillem el Conqueridor, anomenat El Diable; així com Ricard VI d'Anglaterra, el cardenal Jules Mazarino i fins i tot el revolucionari francès Honoré Gabriel Riqueti, més conegut pel seu títol de comte de Mirabeau.


Lluís XIV, poc després del seu naixement


Si bé els cortesans aduladors el van considerar un signe de bona fortuna, aquesta anomalia dentària no va ser un bon presagi per a les seves dides.

La primera va ser la que apareix al quadre que presideix aquesta entrada del bloc, Elisabeth Ancel. Però no va durar gaire en el seu paper de mestressa de cria. Als tres mesos va haver de retirar-se, amb els pits i els mugrons totalment esquinçats per les continues mossegades del nadó.

Va ser substituïda per Pierrette Dufour, qui també va patir les dentades del jove lleonet. La va succeir al cap de poc temps Marie de Segneville-Thierry. Les biografies de Lluís XIV allarguen la llista citant almenys quatre dides més.



Lluís XIV, nen


El més curiós del cas és que el rei Lluís XIV des dels 40 anys fins a la seva mort, als 76 anys, va estar pràcticament desdentat i únicament va conservar algunes arrels dentàries. El lamentable estat de la boca feia que li fos impossible mastegar. Un fet molt molest per a un monarca golafre i llaminer: el seu gust per les confitures i els dolços van afavorir l'aparició de nombroses càries, i una sinusitis maxil·lar va acabar per fer-li malbé la boca. Les maniobres odontològiques per arrencar totes les peces dentàries de la part esquerra del maxil·lar superior li van provocar un orifici de comunicació amb el nas i cada vegada que bevia, alguna part del contingut tornava a sortir pel nas. La tragèdia d'un rei desdentat que havia nascut amb dents.