lunes, 8 de agosto de 2022

Hospital de Sta. Caterina, de Girona (II): la Farmacia

versió catalana | versión española




Conjunto de la farmacia, con el cordialero. 







Oficina de farmacia

(s. XVII)

Antiguo Hospital de Sta. Caterina, Girona 




En otra entrada del blog nos hemos referido al Hospital de Santa Caterina de Girona. Hoy comentaremos una de las partes más interesantes de este recinto: la farmacia. 

La farmacia del hospital de Santa Caterina de Girona data del último tercio del s. XVII, siendo un raro ejemplo de botica de hospital que se ha conservado asombrosamente íntegra hasta nuestros días y disputando a la de Llívia el título de farmacia más antigua de Cataluña. Al parecer, la de Llívia es la más antigua, pero fue trasladada y al cambiar de sitio algunos creen que perdió este privilegio. En cambio, la del Hospital de Santa Caterina de Girona es la farmacia más antigua de Cataluña sin cambiar de localización. 



Una de las lunetas con pinturas del s. XIX. 



Detalle de las pinturas alegóricas de la bóveda



Estantes con jarras y albarelos alineados.
             
Su preservación se debe en gran parte a la monja encargada en su día de custodiar la llave de esta joya, y cuyo celo garantizó que se mantuviera siempre íntegra y alejada de cualquier modificación. 



Instrumentos y objetos de laboratorio

La farmacia consta de dos estancias: a oficina propiamente dicha y una amplia rebotica tras ella. Está cubierta por una bóveda de arista, que había estado pintada con pinturas barrocas y que posteriormente se repintó con ricas pinturas alegóricas del s. XIX, que representan la preparación de fórmulas galénicas. La farmacia conserva alineados a la perfección en sus estantes 362 albarelos de cerámica vidriada azul, la mayoría del llamado tipo de "hoja de perejil" por estar ornamentados con motivos vegetales que recuerdan a esta planta. Otros estantes conservan jarras (urcéolas) donde se conservaban los principios activos líquidos necesarios para la preparación de medicamentos. Es pues, una de las colecciones de potes de farmacia de cerámica vidriada más importantes de Europa, datados entre los s. XVI y XVIII. También hay 81 cajas de herbario en madera de pino, con su correspondiente nombre, en una etiqueta ovalada, en el que puede observarse un dibujo vegetal y cubiertos con tapas metálicas, en las que se conservaban hierbas medicinales o fármacos en polvo. Muchos de estos recipientes aún conservan parte de su contenido habitual. 

Conserva asimismo unos 80 frascos de vidrio soplado y diverso instrumental de laboratorio (balanzas, pipetas, tubos de ensayo, alambiques, frascos...) 





Gran mortero de hierro


Destacan en esta colección 5 morteros de bronce usados para triturar principios activos usados para  la confección de medicamentos. También llama la atención un gran mortero de hierro, de 50 cm. de altura y 100 Kg. de peso. Está decorado con balustres en relieve y cabezas de león a guisa de asas y una curiosa leyenda que proclama su pertenencia a la botica del hospital: 

       "Só de l'hospital de Santa Caterina, verge i mártir. 1847"

La farmacia está dotada también de un cordialero, armario donde se guardaban los fármacos más valiosos y una importante colección de libros de Farmacia, en la que destacan algunos formularios, uno de ellos editado en Girona, así como un conjunto de instrumentos quirúrgicos del s. XVIII.




Visión de conjunto de la farmacia



Se conserva también una importante biblioteca,
con libros de Farmacia de gran valor.  


___________________________________



L'Hospital de Santa Caterina, de Girona.

(II): La Farmàcia



Conjunt de la farmàcia, amb el cordialer. 







Oficina de farmàcia

(s. XVII)

Antic Hospital de Sta. Caterina, Girona 



A una altra entrada del bloc ens hem referit a l'Hospital de Santa Caterina de GironaAvui comentarem una de les parts més interessants del recinte: la farmàcia.

La farmàcia de l'hospital de Santa Caterina data de l'últim terç del s. XVII, essent un exemple estrany de botica d'hospital que s'ha conservat sorprenentment íntegra fins als nostres dies i disputant amb la de Llívia el títol de farmàcia més antiga de Catalunya. Pel que sembla, la de Llívia és la més antiga, però va ser traslladada i en canviar de lloc alguns creuen que va perdre aquest privilegi. En canvi, la farmàcia de l'Hospital de Santa Caterina és la més antiga de Catalunya que no ha canviat de localització.


Una de les llunetes amb pintures del s. XIX. 



Detall de les pintures al·legòriques de la volta


Prestatges amb gerres i albarels arrenglerats.


La seva preservació es deu en gran part a la monja encarregada al seu dia de custodiar la clau d'aquesta joia, i el zel de la qual va garantir que es mantingués sempre íntegra i allunyada de qualsevol modificació.



Instruments i objectes de laboratori


La farmàcia consta de dues estances: la oficina pròpiament dita i una àmplia rebotiga darrere seu. Està coberta per una volta d'aresta, que havia estat pintada amb pintures barroques i que posteriorment es va repintar amb riques pintures al·legòriques del s. XIX, que representen la preparació de fórmules galèniques. La farmàcia conserva alineats a la perfecció als seus prestatges 362 albarels de ceràmica vidriada blava, la majoria de l'anomenat tipus de "full de julivert" per estar ornamentats amb motius vegetals que recorden aquesta planta. Altres prestatges conserven gerres (urcèoles) on es conservaven els principis actius líquids necessaris per a la preparació de medicaments. És, doncs, una de les col·leccions de pots de farmàcia de ceràmica vidriada més importants d'Europa, datats entre els s. XVI i XVIII. També hi ha 81 caixes d'herbari en fusta de pi, amb el corresponent nom, en una etiqueta ovalada, en què es pot observar un dibuix vegetal i coberts amb tapes metàl·liques, on es conservaven herbes medicinals o fàrmacs en pols. Molts d'aquests recipients encara conserven part del contingut habitual.

Conserva així mateix uns 80 flascons de vidre bufat i divers instrumental de laboratori (balances, pipetes, tubs d'assaig, alambins, flascons...)


                                      Gran morter de ferro


Destaquen en aquesta col·lecció 5 morters de bronze que s’utilitzaven per triturar principis actius usats per a la confecció de medicaments. També crida l’atenció un gran morter de ferro, de 50 cm. d'alçada i 100 Kg. de pes. Està decorat amb balustres amb relleu i caps de lleó a guisa de nanses i una curiosa llegenda que proclama la seva pertinença a la botica de l'hospital:

       "Só de l'hospital de Santa Caterina, verge i mártir. 1847"

La farmàcia està dotada també d'un cordialer, armari on es guardaven els fàrmacs més valuosos i una col·lecció important de llibres de Farmàcia, en la que destaquen alguns formularis, un d'ell imprès a Girona, així com un conjunt d'instruments quirúrgics del s. XVIII.


Vista de conjunt de la farmàcia



Es conserva també una important biblioteca,
amb llibres de Farmàcia de gran valor.