martes, 29 de marzo de 2022

Un manicomio singular, joya del Modernismo (y VIII): Los baños

versió catalana | versión española









Lluís Domènech i Montaner 

Los baños

(1897-1912)

Pavelló de Distingits
Institut Pere Mata. Reus. 





Los baños 


Como ya hemos visto, las habitaciones de los enfermos psiquiátricos del Institut Pere Mata estaban provistos de armarios en los que estaba instalado un lavabo para la higiene básica de los internos. Los internos disponían también de un baño completo, fuera de la habitación, con WC, lavabo y - en sala aparte - una bañera. 


Armario de una de las habitaciones, mostrando el lavabo
y el espejo interior



Algunos lavabos presentaban una rica decoración floral


Las bañeras estaban dispuestas en el centro de la sala de baño, para facilitar la ayuda del personal auxiliar si el paciente así lo requería. El espacio de los baños estaba alicatado con azulejos de cerámica, en atractivas combinaciones. 


Las bañeras, dispuestas en el centro de la sala de baño, 
para facilitar la ayuda del personal auxiliar en el baño del paciente


Algunos de los lavabos y de los WC presentaban una curiosa y exhuberante decoración floral, lo que les daba un aspecto suntuoso muy especial, ya que no es muy habitual encontrar tal riqueza ornamental en este tipo de instalaciones. 


Sanitarios con decoración floral




Con esto damos fin a esta serie de entradas sobre el Pavelló dels Distingits del Institut Pere Mata, un hospital psiquiátrico que por su concepción arquitectónica y por su extraordinaria belleza ornamental ha merecido nuestra atención. Ni que decir tiene que recomendamos encarecidamente su visita a todos aquellos que por un motivo u otro se desplacen a la ciudad de Reus. 

________________________


Un manicomi singular, joia del Modernisme

(VIII) Les cambres de bany








Lluís Domènech i Montaner 

Les cambres de bany

(1897-1912)

Pavelló de Distingits
Institut Pere Mata. Reus. 





Els banys

Com ja hem vist, les habitacions dels malalts psiquiàtrics de l'Institut Pere Mata estaven proveïts d'armaris on hi havia instal·lat un lavabo per a la higiene bàsica dels interns. Els interns també disposaven d'un bany complet, fora de l'habitació, amb WC, lavabo i, en una sala a part, una banyera.



Armari d'una de les habitacions, mostrant el lavabo i el
mirall interior




Alguns lavabos presentaven una rica decoració floral


Les banyeres estaven disposades al centre de la sala de bany, per facilitar l'ajuda del personal auxiliar si el pacient així ho requeria. L'espai dels banys estava enrajolat amb rajoles de ceràmica, en atractives combinacions.



Les banyeres, disposades al centre de la sala de bany per facilitar l'ajuda del personal auxiliar durant el bany del pacient

 
Alguns dels lavabos i dels WC presentaven una curiosa i exuberant decoració floral, cosa que els donava un aspecte sumptuós molt especial, ja que no és gaire habitual trobar aquesta riquesa ornamental en aquest tipus d'instal·lacions.



Sanitaris amb decoració floral



Amb això donem fi a aquesta sèrie d'entrades sobre el Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata, un hospital psiquiàtric que per la seva concepció arquitectònica i la seva extraordinària bellesa ornamental ha merescut la nostra atenció. No cal dir que recomanem la seva visita a tots aquells que per un motiu o altre es desplacen a la ciutat de Reus.









No hay comentarios: