martes, 28 de junio de 2022

La macabra colección anatómica del Dr. Hirt

 versió catalana | versión española







Memorial de las víctimas 
asesinadas en Estrasburgo 

(2005) 

Placa de metal
Instituto de Anatomia 
Hospital civil / Universidad de Estrasburgo   




Alsacia es una región fronteriza entre Francia y Alemania. Se hablan ambos idiomas y frecuentemente ha sido motivo de disputa entre los dos países. Durante el siglo XX ha visto con frecuencia cambios, perteneciendo alternativamente a Francia o a Alemania. 

Durante la Segunda Guerra Mundial, Alsacia fue pronto anexionada a la Alemania nazi. El 23 de noviembre de 1941 los alemanes establecieron allí la Reichsuniversität Straßburg, con profesorado y personal alemán. La nueva universidad implementa la germanización y nazificación del conocimiento científico. Los antiguos profesores fueron depuestos bajo la acusación de bolchevismo y la antigua Universidad francesa se refugió en Clermont-Ferrand. Otras universidades con el modelo nazi de Reichsuniversität fueron establecidas también en Posen y Praga. 

En la nueva universidad nazi, ocupó el cargo de director del Instituto de Anatomía el Prof. August Hirt (1898-1945) que previamente había sido profesor de esta disciplina en Heidelberg, Greifswald y Frankfurt. August Hirt era también Sturmbähnfürer de las SS y realizó experimentos con el gas mostaza sobre la piel de prisioneros del campo de concentración de Natzweiler-Struthof.  


August Hirt


Hirt participaba de la Ahnenerbe, fundada por Himmler en 1935 y dedicada a estudiar las supuestas características de la raza aria y sus diferencias con otras razas. Hirt tenía un gran proyecto: Reunir una colección de cráneos primero y de esqueletos completos de judíos después, para fundar un museo de la "raza desaparecida" (daba por sentado el exterminio total de los judíos): 

"Disponemos de una amplia colección de cráneos de casi todas las razas y pueblos. Sin embargo, de la judía solo tenemos unos pocos ejemplares (...) ahora tenemos la oportunidad de obtener este material científico, los cráneos de comisarios judeobolcheviques, que representan el prototipo del espécimen subhumano repulsivo pero característico... y tenemos la oportunidad de obtener evidencias tangibles y científicas de ello" 

            (August Hirt, febrero de 1942)

El propio Hirt daba instrucciones precisas de como debían ser seleccionados, tratados y asesinados los elegidos, 
“En Agosto de 1943 recibí la orden de aceptar inmediatamente aproximadamente 80 prisioneros desde Auschwitz. La carta llevaba la instrucción de contactar inmediatamente con el Dr. Hirt de la facultad de Medicina de Estrasburgo. Viajé al Instituto de Anatomía en Estrasburgo donde Hirt me informó acerca de la llegada de prisioneros procedentes de Auschwitz con destino a Natzweiler-Struthof. Me dijo también que había que matar a estas personas en la cámara de gas del campo y que sus cuerpos debería ser remitidos al Instituto de Anatomía y ser puestos a su disposición. El Dr. Hirt me entregó una especie de sales y me dijo la dosis que debería utilizar…”

Carta de Wolfram Sievers a Rudolf Brandt

Los esqueletos debían ser cuidadosamente preservados ("muerte inducida que no produzca daños en la cabeza") para constituir una colección para el estudio futuro de los rasgos antropológicos de las "subespecies" de judíos y eslavos. Para ello Hirt seleccionó 150 individuos a los que tomó medidas antropométricas exactas, hizo fotografías y moldes. Luego debían ser asesinados con medidas especiales en la cámara de gas. Sus cuerpos, procedentes de Dachau, Auchwitz y Natzweiler-Struthof fueron enviados a continuación al Instituto Anatómico. Hirt separaba la cabeza (al principio quería solo conservar los cráneos aunque luego optó por esqueletos completos). En las preparaciones de partes blandas eliminaba los tatuajes del campo de concentración para impedir la identificación de los cuerpos. El único cadáver con tatuaje fue identificado más tarde como el del judío polaco Menahem Taffel. 


August Hirt en el Instituto de Anatomía de Estrasburgo


Tras la derrota nazi, la división Leclerc (en la que participaban muchos republicanos españoles) encontró 86 esqueletos completos y otras 64 preparaciones anatómicas de los prisioneros que hallaron la muerte para ser añadidos a esta absurda y macabra colección. También se encontraron numerosas preparaciones histológicas de testículo izquierdo, en las que se habían inyectado sustancias tóxicas o irritantes antes de proceder a su extirpación. Las inyecciones tenían que ser muy dolorosas. Nunca se consiguió averiguar la finalidad de estos experimentos. 



Bibliografía


Angulo, Eduardo. El caso de August Hirt. Cuaderno de Cultura Científica. https://culturacientifica.com/2014/12/29/el-caso-de-august-hirt/

Aumüller, G. & K. Grundmann. 2002. Anatomy during the Third Reich. The Institute of Anatomy at the University of Marburg, as an example. Annals of Anatomy 184: 295-303.

Champy, C.R. & Risler. 1945. Sur une série de prétarations histologiques trouvées dans le laboratoire d’un proffeseur allemand. Expériences faites sur l’homme au camp de Sruthof. Bulletin de l’Académie de Médecine 16-17-18: 263-266.

Deischmann, U. 1996. Biologists under Hitler. Harvard University Press. Cambridge, Massachusetts. 468 pp.

Uhlmann, A. & A. Winkelmann. 2014. The science prior to the crime – August Hirt’s career before 1941. Annals of Anatomy doi: 10.1016/j.aanat.2014.10.001

Wechsler, P. 1991. La Faculté de Médecine de la Reichuniversität Strassbourg (1941-1945) à l’heure nationale socialiste. Tesis Doctoral. Université Louis Pasteur de Strasbourg. 244 pp.

___________________________________



La macabra col·lecció anatòmica del Dr. Hirt






Memorial de les víctimes 
assassinades a Estrasburg 

(2005) 

Placa de metall
Institut d'Anatomia 
Hospital civil / Universitat d'Estrasburg   


Alsàcia és una regió fronterera entre França i Alemanya. S’hi parlen ambdós idiomes i sovint ha estat motiu de disputa entre els dos països. Al llarg del segle XX ha vist canvis freqüents, pertanyent a França o a Alemanya alternativament.

Durant la Segona Guerra Mundial, Alsàcia va ser annexada a l’Alemanya nazi. El 23 de novembre de 1941 els alemanys hi van establir la Reichsuniversität Straßburg, amb professorat i personal alemany. La nova universitat implementa la germanització i nazificació del coneixement científic. Els antics professors van ser deposats sota l'acusació de bolxevisme i l'antiga Universitat francesa es va refugiar a Clermont-Ferrand. Altres universitats amb el model nazi de Reichsuniversität també es van establir a Posen i Praga. 

A la nova universitat nazi, va ocupar el càrrec de director de l'Institut d'Anatomia el Prof. August Hirt (1898-1945) qui prèviament havia estat professor d'aquesta disciplina a Heidelberg, Greifswald i Frankfurt. August Hirt era també Sturmbähnfürer de les SS i va realitzar experiments amb el gas mostassa sobre la pell de presoners del camp de concentració de Natzweiler-Struthof.


August Hirt


Hirt participava de l'Ahnenerbe, fundada per Himmler el 1935 i dedicada a estudiar les suposades característiques de la raça ària i les seves diferències amb altres races. Hirt tenia un gran projecte: Reunir una col·lecció de cranis primer i d'esquelets complets de jueus després, per fundar un museu de la "raça desapareguda" (donava per fet l'extermini total dels jueus):

"Disposem d'una àmplia col·lecció de cranis de gairebé totes les races i pobles. No obstant, de la jueva només en tenim alguns exemplars (...) ara tenim l'oportunitat d'obtenir aquest material científic, els cranis de comissaris judeobolxevics, que representen el prototip de l'espècimen subhumà repulsiu però característic... i tenim l'oportunitat d'obtenir-ne evidències tangibles i científiques"
            (August Hirt, febrer de 1942)

El mateix Hirt donava instruccions precises de com havien de ser seleccionats, tractats i assassinats els elegits:
“A l'agost de 1943 vaig rebre l'ordre d'acceptar immediatament uns 80 presoners des d'Auschwitz. La carta portava la instrucció de contactar immediatament amb el Dr. Hirt de la facultat de Medicina d'Estrasburg. Vaig viatjar a l'Institut d'Anatomia a Estrasburg on Hirt em va informar sobre l'arribada de presoners procedents d'Auschwitz amb destinació a Natzweiler-Struthof. També em va dir que calia matar aquestes persones a la cambra de gas del camp i que els seus cossos havien de ser remesos a l'Institut d'Anatomia i posats a la seva disposició. El Dr. Hirt em va lliurar una mena de sals i em va dir la dosi que hauria d'utilitzar…”
(Carta de Wolfram Sievers a Rudolf Brandt)


Els esquelets havien de ser acuradament preservats ("mort induïda que no produeixi danys al cap") per constituir una col·lecció per a l'estudi futur dels trets antropològics de les "subespècies" de jueus i eslaus. Per això Hirt va seleccionar 150 individus als quals els va prendre les mesures antropomètriques exactes, i en va fer fotografies i motlles. Després havien de ser assassinats amb mesures especials a la cambra de gas. Els seus cossos, procedents de Dachau, Auchwitz i Natzweiler-Struthof van ser enviats a continuació a l'Institut Anatòmic. Hirt en separava el cap (al principi només volia conservar els cranis si bé després va optar pels esquelets complets). A les preparacions de parts toves eliminava els tatuatges del camp de concentració per impedir la identificació dels cossos. L'únic cadàver amb tatuatge va ser identificat més tard com el del jueu polonès Menahem Taffel.


August Hirt a l'Institut d'Anatomia d'Estrasburg. 


Després de la derrota nazi, la divisió Leclerc (en la que participaven molts republicans espanyols) va trobar 86 esquelets complets i 64 preparacions anatòmiques dels presoners que van trobar la mort per ser afegits a aquesta absurda i macabra col·lecció. També es van trobar nombroses preparacions histològiques de testicle esquerre, en què s'havien injectat substàncies tòxiques o irritants abans de procedir a la seva extirpació. Les injeccions havien de ser molt doloroses. Mai no es va aconseguir esbrinar la finalitat d'aquests experiments.



Bibliografia


Angulo, Eduardo. El caso de August Hirt. Cuaderno de Cultura Científica. https://culturacientifica.com/2014/12/29/el-caso-de-august-hirt/

Aumüller, G. & K. Grundmann. 2002. Anatomy during the Third Reich. The Institute of Anatomy at the University of Marburg, as an example. Annals of Anatomy 184: 295-303.

Champy, C.R. & Risler. 1945. Sur une série de prétarations histologiques trouvées dans le laboratoire d’un proffeseur allemand. Expériences faites sur l’homme au camp de Sruthof. Bulletin de l’Académie de Médecine 16-17-18: 263-266.

Deischmann, U. 1996. Biologists under Hitler. Harvard University Press. Cambridge, Massachusetts. 468 pp.

Uhlmann, A. & A. Winkelmann. 2014. The science prior to the crime – August Hirt’s career before 1941. Annals of Anatomy doi: 10.1016/j.aanat.2014.10.001

Wechsler, P. 1991. La Faculté de Médecine de la Reichuniversität Strassbourg (1941-1945) à l’heure nationale socialiste. Tesis Doctoral. Université Louis Pasteur de Strasbourg. 244 pp.