lunes, 28 de marzo de 2022

Un manicomio singular, joya del Modernismo (VII): Las habitaciones

versió catalana | versión española







Lluís Domènech i Montaner (arquitectura) 
y Gaspar Homar (muebles)

Habitaciones

(1897-1912)

Pavelló de Distingits
Institut Pere Mata. Reus. 




Las habitaciones del Pavelló de Distingits del Institut Pere Mata, estaban en consonancia con el lujo y la magnificiencia ornamental del resto del edificio. Las habitaciones podían ser individuales o dobles de uso individual. 



Sofá de uno de los hall privados, con el respaldo de marquetería. 




Detalle de marquetería de uno de los armarios de las habitaciones. 


Estaban dotadas de un hall o sala de estar común a dos habitaciones, en donde los internos podían recibir visitas de familiares y amigos con más intimidad que en el hall principal de la planta baja. Estos espacios también solían ser un punto de encuentro entre los internos con habitaciones contiguas, en las que podían conversar, leer el diario o fumar un cigarrillo antes de irse a dormir. 


Respaldo de silla del hall privado




Detalle de marquetería del respaldo de un sofá.
Hall privado de una habitación del Institut Pere Mata
(obra de Gaspar Homar)



Estas salas de estar estaban también amuebladas siguiendo los criterios de la estética modernista. Un sofá, que generalmente  tenía el respaldo decorado con primorosas obras de marquetería y algunas sillas y sillones individuales. 



No todas las habitaciones del pabellón eran iguales. Había unas más lujosas que otras y también variaban sus dimensiones. Algunas incluso se disponían en suite, e incorporaban un espacio anexo habilitado como despacho. 




Armario modernista de doble cuerpo.
La parte más alta, a la izquierda, era un armario ropero.



Al abrir la puerta de la parte más baja (a la derecha)
aparecía un lavabo con espejo para la higiene personal. 


En el interior de las habitaciones, las camas, también de estilo modernista y un armario de capacidad variable. Muchos de estos armarios disponían en su interior de un lavabo, que los pacientes usaban para su higiene personal, ya que el baño completo estaba fuera de la habitación. 

La profusa decoración no impedía que los internos fueran adecuadamente supervisados por el personal sanitario. Todas las habitaciones tenían unas ventanillas con rejilla que permitían vigilar al paciente en todo momento, tanto por su seguridad como para efectuar un minucioso seguimiento de su comportamiento. 


Habitación del Institut Pere Mata. Obsérvese, abajo,
la ventanilla con rejilla que permitía supervisar las actividades de los pacientes.
Abajo, lo que veían los enfermeros al mirar por la rejilla. 



  




Una de las salas de estar 



Otro de los dormitorios



___________________________________



Un manicomi singular, joia del Modernisme

(VII) Les habitacions







Lluís Domènech i Montaner (arquitectura) 
i Gaspar Homar (mobles)

Habitacions

(1897-1912)

Pavelló de Distingits
Institut Pere Mata. Reus. 



Les habitacions del Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata estaven en consonància amb el luxe i la magnificència ornamental de la resta de l'edifici. Les habitacions podien ser individuals o dobles d’ús individual.


Sofà d'un de les sales d'estar privades, amb el respatller de marqueteria. 



Detall de la marqueteria d'un dels armaris de les habitacions. 


Estaven dotades d'un vestíbul o sala d'estar comú a dues habitacions, on els interns podien rebre visites de familiars i amics amb més intimitat que al vestíbul principal de la planta baixa. Aquests espais també solien ser un punt de trobada entre els interns amb habitacions contigües, en les que podien conversar, fer el diari o fumar una cigarreta abans d'anar a dormir.


Respatller d'una cadira de la sala d'estar privada.



Detall de la marqueteria del respatller d'un sofà.
Sala d'estar privada d'una habitació de l'Institut Pere Mata
(obra de Gaspar Homar)

Aquestes sales també estaven moblades seguint els criteris de l'estètica modernista. Un sofà, que generalment tenia el respatller decorat amb primoroses obres de marqueteria i algunes cadires i butaques individuals.



No totes les habitacions del pavelló eren iguals. N'hi havia unes de més luxoses que d'altres i també variaven les seves dimensions. Algunes fins i tot es disposaven en suite, i incorporaven un espai annex habilitat com a despatx.



Armari modernista de doble cos.
La part més alta, a l'esquerra, era un armari rober.



En obrir la porta de la part més baixa (a la dreta)
apareixia un lavabo amb mirall per a la higiene personal.


A l’interior de les habitacions, els llits, també eren d’estil modernista i tenien un armari de capacitat variable. Molts d'aquests armaris disposaven al seu interior d'un lavabo, que els pacients feien servir per a la seva higiene personal, ja que el bany complet estava a fora de l’habitació.

La profusa decoració no impedia que els interns fossin adequadament supervisats pel personal sanitari. Totes les habitacions tenien unes finestretes amb reixeta que permetien vigilar el pacient en tot moment, tant per la seva seguretat com per fer un seguiment minuciós del seu comportament.



Habitació de l'Institut Pere Mata. Obsérvi's, a sota,
la finestreta amb reixeta que permetia supervisar les activitats dels pacients.

A sota, el que veien els infermers en mirar per la reixeta.


 


Una de les sales d'estar 


Un altre dels dormitoris


No hay comentarios: