lunes, 21 de junio de 2021

Charles Bell y las heridas de guerra

versió catalana | versión española





Charles Bell 

Fractura de húmero 
por herida de bala
(1809) 

Óleo sobre lienzo 33,8 x 23,5 cm
Royal College of Surgeons. Edimburgo.  



Lbatalla de Elviña o batalla de la Coruña (16 de enero de 1809) fue una batalla de la Guerra del Francés o Guerra de la Independencia, en la que se enfrentaron 14.000 soldados británicos, y 20.000 soldados franceses. El ejército británico bajo las órdenes de Moore daba soporte a los ejércitos españoles contra las tropas de Napoleón. A pesar de que los franceses se impusieron claramente, y causaron un gran número de bajas a los ingleses (entre muertos y heridos), el fuego de cobertura de los barcos de guerra permitió que los británicos embarcasen sin problemas y pudieran regresar a su patria. 

El puerto de Porthsmouth, en el sur de Inglaterra, acogió a las tropas, con cerca de 5.000 soldados heridos o enfermos, lo que superaba con creces la capacidad del servicio médico militar, y tuvieron que reclutarse un buen número de médicos civiles. Uno de ellos era Charles Bell (1774-1842), que además de atender a los heridos se dedicó a tomar apuntes y bocetos de su estado en los ratos libres. Sobre estos dibujos realizó posteriormente quince cuadros al óleo, que actualmente se conservan en el College of Surgeons de Edimburgo. Un interesante testimonio de la situación de la Cirugía a principios del siglo XIX y del tipo de heridas que se producían en las guerras de la época. 
 




Charles Bell era un cirujano escocés, que también mostraba interés por la Anatomía,  Fisiología  y Neurología. Durante sus años en Londres enseñó en la Great Windmill Street School of Anatomy que había sido fundada por William Hunter en 1746. Bell reunió también un gran número de espécimenes patológicos, que puede verse en el Museo Playfair hasta el día de hoy.

Las mayores contribuciones científicas de Bell fueron revolucionar nuestra comprensión de la función del sistema nervioso. En una serie de experimentos con animales, observó que los nervios espinales estaban conectados a la médula espinal por dos raíces, una anterior y otra posterior y que si se estimulan las raíces anteriores da como resultado la contracción muscular. El nombre de Bell sigue vivo epónimo en otros lugares: La parálisis de Bell, todavía común hoy en día, una parálisis de la neurona motora inferior del nervio facial, aún conserva su nombre. Antes de que los anatomistas se alejaran cada vez más de los epónimos, el nervio del serrato anterior se conocía comúnmente como el nervio torácico largo de Bell.








Una de las pinturas hace referencia al opistótonos
que puede observarse en los casos de tétanos





Agradezco la aportación de algunas imágenes al Dr. Alejandro Arís. 






Charles Bell i les ferides de guerra






Charles Bell 

Fractura d'húmer 
per ferida de bala
(1809) 

Oli sobre tela 33,8 x 23,5 cm
Royal College of Surgeons. Edimburgo.  




La batalla d'Elviña o batalla de la Corunya (16 de gener de 1809) va ser una batalla de la Guerra del Francès o Guerra de la Independència, en la qual es van enfrontar 14.000 soldats britànics, i 20.000 soldats francesos. L'exèrcit britànic sota les ordres de Moore donava suport als exèrcits espanyols contra les tropes de Napoleó. Tot i que els francesos es van imposar clarament, i van haver-hi un gran nombre de baixes dels anglesos (entre morts i ferits), el foc de cobertura dels vaixells de guerra va permetre que els britànics embarquessin sense problemes i poguessin tornar a la seva pàtria.

El port de Porthsmouth, al sud d'Anglaterra, va acollir les tropes, amb gairebé 5.000 soldats ferits o malalts, el que superava amb escreix la capacitat del servei mèdic militar, i van haver de reclutar un bon nombre de metges civils. Un d'ells era Charles Bell (1774-1842), que a més d'atendre els ferits es va dedicar a prendre apunts i a fer esbossos del seu estat durant les estones lliures. Sobre aquests dibuixos va realitzar posteriorment quinze quadres a l'oli, que actualment es conserven al College of Surgeons d'Edimburg. Un interessant testimoni de la situació de la Cirurgia a principis de segle XIX i del tipus de ferides que es produïen a les guerres de l'època.




Charles Bell era un cirurgià escocès, interessat en Anatomia, Fisiologia i Neurologia. Durant els seus anys a Londres va ser docent a la Great Windmill Street School of Anatomy, que havia estat fundada per William Hunter el 1746. Bell també va reunir un gran nombre d’espècimens patològics, que encara avui es poden veure al Museu Playfair.

Les grans contribucions científiques de Bell van revolucionar la nostra comprensió de la funció del sistema nerviós. En una sèrie d'experiments amb animals, va observar que els nervis espinals estaven connectats a la medul·la espinal per dues arrels, una anterior i una altra posterior i que si s'estimulen les arrels anteriors dóna com a resultat la contracció muscular. El nom de Bell segueix viu com a epònim en altres llocs. La paràlisi de Bell, encara comú avui en dia, una paràlisi de la neurona motora inferior del nervi facial, conserva el seu nom. Abans que els anatomistes s'allunyessin cada vegada més dels epònims, el nervi del serrat anterior es coneixia comunament com el nervi toràcic llarg de Bell.





Una de les pintures fa referència a l'opistòtonos
postura característica dels casos de tètanos




Agraeixo l'aportació d'algunes imatges al Dr. Alejandro Arís

No hay comentarios: