lunes, 10 de mayo de 2021

Richelieu: el sondaje uretral de Burdeos

 versió catalana | versión española

 





Philippe de Champaigne 

Retrato del cardenal Richelieu 
pocos meses antes de su muerte 
(1642) 

Óleo sobre lienzo 222 x 155 cm
Museos de la ciudad. Estrasburgo.





En otra entrada comenté algunos aspectos biográficos del cardenal Richelieu y de los molestos hemorroides que le atormentaron durante buena parte de su vida. 

Pero no fue este el único mal que aquejó al poderoso cardenal. También sufría de una litiasis renal que le producía intensos dolores. 

Tras la ejecución, en Toulouse, del duque de Montmoréncy, (16 de octubre de 1632) Richelieu se dirigió a Burdeos. y sufrió una importante retención de orina a causa de un absceso perianal. Ya sabemos que sus hemorroides presentaban con frecuencia este tipo de complicaciones. La inflamación comprimía los tejidos circundantes obliterando por completo el cuello vesical. Además, a la compresión se unía a una litiasis y probablemente a una prostatitis o retracción uretral a consecuencia de las repetidas gonorreas y uretritis contraídas por el cardenal en sus frecuentes contactos galantes. 



Philippe de Champaigne: Richelieu escribiendo. Óleo sobre lienzo.
Cancillería de las Universidades de París. 


La gravedad del cuadro hizo solicitar ayuda a los médicos más reputados de la ciudad, los doctores Lopès i Maurès, profesores de la Universidad de Burdeos. Pero los doctores encontraron tan comprometida la situación que no se atrevieron a responsabilizarse y decidieron llamar al prestigioso cirujano bordelés Jean de Mingelousaulx, que había ideado unas bujías vesicales acanaladas de cera, mucho más maleables y menos traumáticas que las de metal (generalmente de plata) que eran las de uso común en aquel tiempo. El cirujano elaboraba sus bujías con cera blanca y otros ingredientes y permanecían sumergidas durante tres días en aguardiente. El propio cirujano, que también padecía litiasis las había probado en su propia persona. 

El cardenal llevaba tres días con retención de orina y la situación era alarmante e insostenible. Antes de la intervención de Mingelousaulx, Richelieu se interesó por el procedimiento y quiso que le mostrara las bujías, que fueron también examinadas por los médicos presentes. Tras las explicaciones oportunas, el cirujano de Burdeos le sugirió que se mantuviera de pie, sostenido por dos lacayos. Al introducir la primera bujía en la uretra se obtuvo inmediatamente la micción, expeliendo una gran cantidad de orina, con gran satisfacción del prelado. Según recogen los testimonios Richelieu habría orinado cerca de 2 l. (un dato bastante sorprendente si se tiene en cuenta que la capacidad media de la vejiga urinaria humana es de 600 ml).  

Tras conseguir el alivio de la micción, se procedió a tratar el absceso perianal con un cauterio, consiguiendo drenar el pus acumulado. Tras esta intervención se le aplicó polvo del hueso de San Fiacre, reputado protector de las enfermedades anales.  

Este episodio demuestra la importancia de los hábiles cirujanos de la época, que aunque tenían un rango inferior a los médicos a veces resolvían episodios de extrema gravedad como el que tuvo lugar en aquella ocasión en Burdeos. 

Este fue uno de los múltiples problemas patológicos de Richelieu, que moriría poco después. En la autopsia se encontró un gran absceso pulmonar, lo que hace pensar en que fue víctima de una probable tuberculosis pulmonar. 

Xavier Sierra Valentí


Bibliografía

Battin, J. Le cardinal de Richelieu et le mal de Bordeaux. Hist. Sci. Med. 2012, 46: 271-278.

https://www.biusante.parisdescartes.fr/sfhm/hsm/HSMx2012x046x003/HSMx2012x046x003x0271.pdf


Kauffeisen L. La sonde de Richelieu. Bulletin de la Société d'histoire de la pharmacie 1922, 34: 50-53. 

DOI : https://doi.org/10.3406/pharm.1922.1441




Richelieu: el sondatge uretral de Bordeus







Philippe de Champaigne 

Retrat del cardenal Richelieu 
pocs mesos abans de morir 
(1642) 

Oli sobre tela 222 x 155 cm
Museus de la ciutat. Estrasburg.




En una entrada anterior vaig comentar alguns aspectes biogràfics del cardenal Richelieu i dels molestos hemorroides que el van turmentar durant bona part de la seva vida.

Però aquest no va ser l'únic mal que va afectar al poderós cardenal. També patia d'una litiasi renal que li produïa intensos dolors. 

Després de l'execució, a Tolosa, del duc de Montmorency (16 d'octubre de 1632) Richelieu se’n va anar a Bordeus, on va patir una important retenció d'orina a causa d'un abscés perianal. Ja sabem que els seus hemorroides presentaven sovint aquestes complicacions. La inflamació comprimia els teixits circumdants obliterant completament el coll vesical. A més, a la compressió s’afegia una litiasi i probablement una prostatitis o retracció uretral a conseqüència de les repetides gonorrees i uretritis contretes pel cardenal en els seus freqüents contactes galants.



Philippe de Champaigne: Richelieu escrivint
Oli sobre tela. Cancelleria de les universitats de París 

 
La gravetat del quadre va fer convenient sol·licitar ajuda als metges més reputats de la ciutat, els doctors Lopes i Maures, professors de la Universitat de Bordeus. Però els doctors van trobar la situació tan compromesa que no es van atrevir a responsabilitzar-se’n i van decidir trucar al prestigiós cirurgià bordelès Jean de Mingelousaulx, que havia ideat unes bugies vesicals acanalades de cera, molt més mal·leables i menys traumàtiques que les de metall (generalment de plata), que eren les d'ús comú en aquell temps. El cirurgià elaborava les seves bugies amb cera blanca i altres ingredients i romanien submergides durant tres dies en aiguardent. El mateix cirurgià, que també patia litiasi les havia provat en la seva pròpia persona. 

El cardenal portava tres dies amb retenció d'orina i la situació era alarmant i insostenible. Abans de la intervenció de Mingelousaulx, Richelieu es va interessar pel procediment i va voler que li mostrés les bugies, que també van ser examinades pels metges presents. Després de les explicacions oportunes, el cirurgià de Bordeus li va suggerir que es mantingués dempeus, sostingut per dos lacais. A l'introduir la primera bugia a la uretra es va obtenir immediatament la micció, expel·lint una gran quantitat d'orina, amb gran satisfacció del prelat. Segons recullen els testimonis Richelieu hauria orinat prop de 2 litres (una dada bastant sorprenent si es té en compte que la capacitat mitjana de la bufeta urinària humana és de 600 ml). 

Després d'aconseguir l'alleujament de la micció, es va procedir a tractar l’abscés perianal amb un cauteri, aconseguint drenar el pus acumulat. Després d'aquesta intervenció se li va aplicar pols de l'os de Sant Fiacre, prestigiós protector de les malalties anals.

Aquest episodi demostra la importància dels hàbils cirurgians de l'època, que encara que tenien un rang inferior als metges, de vegades resolien episodis d'extrema gravetat com el que va tenir lloc en aquella ocasió a Bordeus.

Aquest va ser un dels múltiples problemes patològics de Richelieu, qui poc després moriria. En l'autòpsia es va trobar un gran abscés pulmonar, que ens fa pensar que va ser víctima d'una probable tuberculosi pulmonar.

Xavier Sierra i Valentí

 

Bibliografia

Battin, J. Le cardinal de Richelieu et le mal de Bordeaux.
Hist. Sci. Med. 2012, 46: 271-278.
https://www.biusante.parisdescartes.fr/sfhm/hsm/HSMx2012x046x003/HSMx2012x046x003x0271.pdf

Kauffeisen L. La sonde de Richelieu. 
Bulletin de la Société d'histoire de la pharmacie 1922, 34: 50-53. 
DOI : https://doi.org/10.3406/pharm.1922.1441








No hay comentarios: