jueves, 9 de marzo de 2023

El carácter de Irene

versió catalana | versión española









Josefa Medina López

Irene y su carácter

Óleo sobre tabla 100 x 81 cm 

Exposición de hiperrealistas españoles. 
MEAM. Barcelona (2019) 







El hiperrealismo es un movimiento artístico que reproduce la realidad con una nitidez y definición similar a la visión habitual. Algunas obras sorprenden por ser tan miméticas que a veces es difícil diferenciarlas de una fotografía. Pero la aplicación de técnicas pictóricas o escultóricas adecuadas hacen que frecuentemente la figura sea todavía más vívida que la mera fotografía. La imagen representada ha de ser tan verosímil (realista) que parezca más viva que la realidad conocida. Los temas suelen ser triviales y se aprecia una clara tendencia al virtuosismo y al gusto por los detalles. 

El arte hiperrealista nació hacia finales de la década de 1960 como respuesta a los planteamientos abstractos, conceptuales y no objetuales del arte contemporáneo. Al principio, no obtuvo una crítica muy favorable, pero encontró una buena respuesta en la exposición V documenta de Kassel, Alemania, de 1972. Actualmente se ha convertido en un movimiento influyente y bastante activo. 

Entre los pintores hiperrealistas más destacados podemos recordar a Malcolm Morley, Richard Estes, Ralph Goings, Mary Pratt y Antonio López, entre otros.

La pintura "Irene y su carácter" es obra de Josefa Medina López (Belalcázar, 1966), una pintora autodidacta que ha destacado en diversas técnicas basadas en el dibujo y que ha participado en diversas exposiciones y concursos. 



Interesada en la expresividad y atractivo de personajes femeninos de edad avanzada, "Irene y su carácter"  es una buena muestra. Se trata del retrato de una anciana de una residencia de la tercera edad, con una mirada en la que tal vez se puede adivinar una cierta afectación por alguna patología mental (Demència? Alzheimer?), pero que conserva íntegra la fuerza de su carácter, con una mirada inquisitiva i resoluta. 

Las alteraciones de la piel senil están presentes: arrugas, manchas oscuras (queratosis seborreicas), zonas negruzcas en los labios (lagos venosos). Pero nos llama la atención sobre todo la presencia de un tumor plano, de bordes sobreelevados y descamado, localizado en el párpado inferior izquierdo, que se puede diagnosticar sin duda como un carcinoma basocelular, una forma de cácer cutaneo muy frecuente en zonas expuestas a la acción solar durante años, especialmente en personas de fototipo bajo (ojos claros y piel poco pigmentada). Medina sabe plasmar con detalle esta lesión, que adopta en el cuadro una imagen todavía más clara y fidedigna que una fotografía.  



___________________________________



El caràcter d'Irene













Josefa Medina López

Irene i el seu caràcter

Oli sobre taula 100 x 81 cm 

Exposició d'hiperrealistes espanyols. 
MEAM. Barcelona (2019) 







L'hiperrealisme és un moviment artístic que reprodueix la realitat amb una nitidesa i definició semblant a la visió habitual. Algunes obres sorpenen per ser tan mimétiques que de vegades és difícil diferenciar-les d'una fotografia. Però l'aplicació de tècniques pictòriques o escultòriques fan sovint que la imatge sigui encara més vívida que la mera fotografia. La imatge representada ha de ser tan versemblable (realista) que sembli més viva que la realitat coneguda. Els temes solen ser trivials i s'aprecia una tendència virtuosista i el gust pel detall.

L'art hiperrealista va nèixer cap a finals de 1960 com a resposta als plantejaments abstractes, conceptuals i no objectuals de l'art contemporani. Al principi, la crítica no va ser gaire favorable, però va trobar una bona resposta a l'exposició V documenta de Kassel, Alemanya, de 1972. Actualment ha esdevingut un moviment influent i força actiu. 

Entre els pintors hiperrealistes més destacats podem recordar Malcolm Morley, Richard Estes, Ralph Goings, Mary Pratt y Antonio López, entre d'altres.

La pintura "Irene i el seu caràcter" és obra de Josefa Medina López (Belalcázar, 1966), una  pintora autodidacta que ha destacat en diverses tècniques basades en el dibuix i que ha participat en diverses exposicions i concursos. 



Interessada en l'expressivitat i atractiu de personatges femenins d'edat avançada, l'obra "Irene i el seu caràcter" n'és una bona mostra. És el retrat d'una dona gran, d'una residència d'avis, amb una mirada en la que potser s'entreveu una certa afectació per alguna patologia mental (Demència?Alzheimer?), però que conserva íntegra la força del seu caràcter, en una mirada inquisitiva i resoluta. 

Les alteracions de pell senil hi són presents: arrugues, taques fosques (queratosis seborreiques), zones fosques als llavis (llacs venosos). Però crida l'atenció un tumor pla, de vores sobreelevades i descamat localitzat a la parpella inferior esquerra, i que es pot diagnosticar sense cap dubte com un carcinoma basocel·lular, una forma de càncer cutani molt freqüent en zones exposades a l'acció del sol durant anys, especialment en persones de fototip baix (amb ulls clars i pell poc pigmentada). Medina sap plasmar amb detall aquesta lesió que adopta en el quadre una imatge encara més clara i fidedigna que una fotografia.  



No hay comentarios: