viernes, 22 de abril de 2022

Mujeres miniaturistas en la Edad Media.

versió catalana | versión española









Ende 

Comentarios al Beatus

(950)

Códice miniado sobre pergamino
Museo de la Catedral de Girona




Uno de los habituales lectores del blog, Alfredo García, me propuso hace ya algún tiempo que tratara el tema de las mujeres artistas en la Edad Media. Agradezco su sugerencia, que intentaré satisfacer hoy lo mejor que sepa. Mañana és sant Jordi, y nada mejor que hablaros de un libro, escrito sobre piel. 

Generalmente se tiende a pensar que el papel intelectual de la mujer en la Edad Media era nulo o muy reducido. Sin embargo no siempre fue así.




Ilustración del Beatus. Museo de la Catedral de Girona. 


En el Museo de la catedral de Girona se conserva un códice  de los comentarios al Apocalipsis del Beato de Liébana. Un libro del que hay otros ejemplares manuscritos en otros lugares, ya que fue un texto muy apreciado en su tiempo. 

Sin embargo el ejemplar de Girona destaca por llevar la fecha en la que se terminó (6 de julio del año 975) y por estar firmado (cosa poco habitual en la época). La principal autora resulta ser una monja, Ende ("pintora Ende y sierva de Dios") ayudada por el miniaturista Emeterio y el copista Senior, dos presbíteros. La obra se realizó por orden del abad Dominicus. Consta de 284 folios de pergamino escritos en letra visigótica y primorosamente ilustrados. 




Ilustración del Beatus. Museo de la Catedral de Girona. 



Las miniaturas son de estilo mozárabe, aunque la ilustradora principal, Ende, introduce algunas innovaciones que ya anticipan la llegada del arte románico: mayor esbeltez, un cierto naturalismo y una rudimentaria perspectiva. Estas "novedades" se anticipan casi un siglo a la tendencia general. Además Ende identifica perfectamente a los personajes representados, haciendo constar su nombre y el lugar en el que se hallan.  


                   Figura del Beatus de la catedral de Girona (975). 
                            Las figuras, aunque de estilo mozárabe, anticipan
                            ya un cierto naturalismo, que ya anticipa el arte 
                            románico que todavía tardará en llegar casi un siglo. 


Si el caso de Ende es poco frecuente, no debía ser la única mujer artista en su época. Recientemente se ha descubierto en Alemania un cráneo femenino con trazas de un raro pigmento azul entre los dientes, según publica un estudio  publicado en Science Advance.

Los restos óseos estudiados procedían de un cementerio medieval que estaba conectado con un monasterio de monjas del s. X. Los huesos pertenecían a una mujer que debía tener entre 45 y 60 años cuando murió, entre los años 997 y 1162. 

El esqueleto en sí no tenía nada especial, sin signos visibles de trauma o infección. Sin embargo algo llamó la atención de los investigadores del Centro Max Plank y de la Universidad de York, que estudiaron los restos. Observaron que tenía algunos fragmentos de material azul entre los dientes. Y al disolver el cálculo dental (o sarro), se liberaron cientos de minúsculas partículas azules. 

Esto les llevó a realizar análisis espectrográficos de este material. Pudieron comprobar así que el pigmento era azul ultramar, un colorante obtenido al triturar piedras de lapislázuli. El lapislázuli es una piedra preciosa muy rara, ya que en aquel momento la única mina conocida de lapislázuli era Afganistán y era uno de los productos de importación de lujo en ese momento. Llegaba a Europa a través del mercado de Egipto que vehiculaba una gran cantidad de productos exóticos y suntuarios. Era un producto muy cotizado y su precio era similar al del oro.


    El lapislázuli triturado siguió siendo un producto muy cotizado en los siglos posteriores. En los códices góticos seguía siendo el producto más caro, compartiendo el máximo nivel con el oro. Letra capital "D" miniada. Biblia de Carlos V Valois (s. XIV). Museo de la catedral de Girona 


El lapislázuli triturado era usado para realizar los manuscritos ilustrados y libros de alto nivel en los scriptorium de los monasterios, principalmente destinados a uso eclesiástico. A veces, estos libros también se realizaban por encargo de algunos nobles. Los códices miniados tenían un precio altísimo. Estaban realizados en pergamino (piel de ternera o cordero curtido adecuadamente) y escritos a mano por copistas. Muchos de ellos llevaban ilustraciones miniadas. Además de la ilustración propiamente dicha muchas veces la letra mayúscula con la que se comenzaba  un párrafo o un capítulo también estaba trabajada de igual modo. Un miniaturista experto solía tardar 1-3 días en realizar una sola letra mayúscula. Y de todos los colores usados el de mayor precio era el lapislázuli y más adelante el oro, que también se usó mucho en la época gótica. 

Es probable que la mujer con lapislázuli entre los dientes tuviera la costumbre de llevar de vez en cuando el cálamo a la boca, lo que explicaría la presencia de este pigmento en este lugar. 

Como hemos dicho, los escritores y los ilustradores a no solían firmar su trabajo (el caso del Beatus de Girona es excepcional) por lo que si entre ellos había alguna mujer, el anonimato de su obra hizo que se olvidara.  Esto permite suponer que el caso de estas dos monjas no fuera un caso único, sino que seguramente hubo más casos de mujeres artistas desempeñando trabajos similares. Unos datos que nos permiten revisar el papel intelectual de algunas mujeres, sobre todo monjas, en los siglos X-XI. 



Página miniada del Martirilogi d'Usuard (s. XV) . En esta página se pueden 

ver las representaciones al margen y las importancia del color azul ultramar, 
obtenido de lapislázuli triturado. Museu d'Art de Girona. 

_________________________________



Dones miniaturistes a l'Edat Mitjana 






Ende 

Comentaris al Beatus

(950)

Còdex miniat sobre pergamí
Museu de la Catedral de Girona



Un dels lectors habituals d’aquest bloc, Alfredo García, em va proposar fa unes setmanes tractar el tema de les dones artistes a l'Edat Mitjana. Agraeixo el seu suggeriment, que avui intentaré satisfer tan bé com sàpiga. Demà és Sant Jordi, i res millor que parlar-vos d'un llibre, escrit en pell. 

Generalment es tendeix a pensar que el paper intel·lectual de la dona a l'Edat Mitjana era nul o molt reduït. Però no sempre va ser així.



Il·lustració del Beatus. Museu de la Catedral de Girona. 


Al Museu de la catedral de Girona s’hi conserva un còdex dels comentaris a l'Apocalipsi del Beat de Liébana. Un llibre del qual hi ha altres exemplars manuscrits a altres llocs, ja que va ser un text molt apreciat en el seu temps.

Tot i això l'exemplar de Girona destaca per portar la data en què es va acabar (6 de juliol de l'any 975) i per estar signat (cosa poc habitual a l'època). La principal autora resulta ser una monja, Ende ("pintora Ende i serva de Déu") ajudada pel miniaturista Emeteri i el copista Senior, dos preveres. L'obra es va fer per ordre de l'abat Dominicus. Consta de 284 folis de pergamí escrits en lletra visigòtica i acuradament il·lustrats. És la primera vegada, en la història del món, que tenim un llibre signat, i signat per una dona. 



Il·lustracions del Beatus. Museu de la Catedral de Girona. 


Les miniatures són d'estil mossàrab, encara que la il·lustradora principal, Ende, introdueix algunes innovacions que anticipen l'arribada de l'art romànic: més esveltesa, un cert naturalisme i una perspectiva rudimentària. Aquestes "novetats" s'anticipen gairebé un segle a la tendència general. A més Ende identifica perfectament els personatges representats, fent constar el seu nom i el lloc on es troben.


Figura del Beatus de la Catedral de Girona (975).
Les figures, encara que d'estil mossàrab, ja anticipen un cert naturalisme, que s’anticipa a l'art romànic que arribarà gairebé un segle més tard. 


Si bé el cas d'Ende és poc freqüent, no devia ser l'única dona artista a l’època. Recentment s'ha descobert a Alemanya un crani femení amb traces d'un estrany pigment blau entre les dents, segons un estudi publicat a Science Advance.

Les restes òssies estudiades procedien d'un cementiri medieval que estava connectat amb un monestir de monges del segle X. Els ossos pertanyien a una dona que devia tenir entre 45 i 60 anys quan va morir, entre els anys 997 i 1162.

L'esquelet en si no tenia res d’especial, sense signes visibles de trauma o infecció. No obstant això, alguna cosa va cridar l'atenció dels investigadors del Centre Max Plank i de la Universitat de York, que en van estudiar les restes. Van observar que tenia alguns fragments de material blau entre les dents. I en dissoldre el càlcul dentari (o placa dentària), es van alliberar centenars de minúscules partícules blaves. 

Això els va portar a fer anàlisis espectrogràfics d'aquest material. Van poder comprovar així que el pigment era blau ultramar, un colorant obtingut en triturar pedres de lapislàtzuli. El lapislàtzuli és una pedra preciosa molt rara, ja que en aquell moment l'única mina coneguda de lapislàtzuli era a Afganistan i era un dels productes d'importació de luxe a l’època. Arribava a Europa a través del mercat d'Egipte, que vehiculava una gran quantitat de productes exòtics i sumptuaris. Era un producte molt cotitzat i el seu preu, similar al de l'or.


El lapislàtzuli triturat va continuar sent un producte molt cotitzat durant 
els segles posteriors. Als còdexs gòtics seguia sent el producte més car, 
compartint el màxim nivell amb l'or. 
Lletra capital "D" miniada. Bíblia de Carles V Valois (s. XIV). 
Museu de la catedral de Girona


El lapislàtzuli triturat s’utilitzava per realitzar els manuscrits il·lustrats i llibres d'alt nivell als scriptorium dels monestirs, principalment destinats a l’ús eclesiàstic. De vegades, aquests llibres també es feien per encàrrec d'alguns nobles. Els còdexs miniats tenien un preu elevadíssim. Es realitzaven en pergamí (pell de vedella o xai adobades adequadament) i eren escrits a mà per copistes. Molts portaven il·lustracions miniades. A més de la il·lustració pròpiament dita,, moltes vegades la lletra majúscula amb què es començava un paràgraf o un capítol també estava treballada de la mateixa manera. Un miniaturista expert solia trigar entre 1-3 dies a fer una sola lletra majúscula. I d’entre tots els colors emprats el de major preu era el lapislàtzuli i més endavant l'or, que també es va fer servir molt a l'època gòtica.

És probable que la dona que presenta traces de lapislàtzuli a entre les dents tingués el costum de portar el càlam a la boca de tant en tant, el que explicaria la presència d'aquest pigment en aquest lloc.  

Tal com hem comentat, els escriptors i els il·lustradors no solien signar la seva feina (el cas del Beatus de Girona és excepcional) per la qual cosa si entre ells hi havia alguna dona, l'anonimat de la seva obra va fer que s'oblidés. Això permet suposar que el cas d'aquestes dues monges no fos un cas únic, sinó que segurament hi va haver més casos de dones artistes fent treballs similars. Unes dades que ens permeten revisar el paper intel·lectual d'algunes dones, sobretot monges, als segles X-XI.


Pàgina miniada del Martirilogi d'Usuard (s. XV) . En aquesta pàgina es poden 

veure les representacions al marge i la importància del color blau ultramar, 
obtingut del lapislàzuli triturat. Museu d'Art de Girona. 


No hay comentarios: