domingo, 12 de diciembre de 2021

Exposición "Apuntes de Anatomía"

versió catalana | versión española







Pep Admetlla

Sin título 
(2021) 

Técnica mixta 
Exposición "Apunts d'Anatomia"
Palau de l'Abadia 
Sant Joan de les Abadesses 



Hace algunos días tuve el placer de inaugurar como presidente del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC), la exposición "Apunts d'Anatomia" en el Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses. 

Se trata de una exposición singular, en la que se exponen las obras del artista contemporáneo Pep Admetlla, que ha realizado una serie de obras inspiradas en dibujos anatómicos. Sus pinturas se encaran con las figuras anatómicas del s. XIX procedentes de la colección del MHMC. 



Inaugurando la exposición. De izquierda a derecha, Dr. Vilaseca (MHMC), el artista Pep Admetlla, Dr. Xavier Sierra (MHMC) y la concejal de Cultura Rosa M. Fraixenet (Ayuntamiento St. Joan de les Abadesses) 



Pep Admetlla (Girona 1962)  cursó estudios de historia del arte en la Universidad de Girona (UdG), y el Master en Diseño Industrial y Desarrollo del Producto (UdG-UPC). 

En 1988 recibió varios reconocimientos, entre los que destaca la beca Actitudes del Instituto de la Juventud del Ministerio de Cultura, por Konstruktion/Destruktion, exposición a cargo de Glòria Bosch y realizada conjuntamente con Francesc Torres Monsó. A partir de este año, realizó exposiciones y diferentes trabajos relacionando escultura, diseño, arquitectura y pedagogía. 











Admetlla continuó investigando y participando en el diseño y montaje de exposiciones en los años siguientes. En 2001 obtuvo el Premio FAD del jurado de opinión en el apartado de Espacios Efímeros por su proyecto Un jardí al centre.

La obra de Pep Admetlla està representada en diversas colecciones particulares. En lo referente a su obra pública, encontramos sus trabajos en ciutades como Atenas (Grecia, 1989); Girona (1995); Porto Alegre (Brasil, 1996); Salt (Girona, 1998); Wangju (Corea del Sur, 2001) y Barcelona (2003). 




Admetlla está muy orgulloso también de su actividad como docente y mantiene con sus alumnos una excelente relación, planteando siempre nuevos retos e inquietudes. En su obra  tiende puentes constantes entre diferentes áreas del conocimiento: arquitectura, matemáticas, medicina... En sus pinturas no faltan referencias poéticas, con frases apuntadas de poetas italianos o portugueses, o evocaciones a graffitis callejeros con fuerte carga de simbolismo ideológico. 



Algunes figures anatòmiques del MHMC presents a l'exposició



Admetlla dibuja los órganos con verismo. Disecciona con cortes longitudinales que respetan la topografía, la estructura y funcionalidad del organismo. Arterias, nervios, glándulas, frecuentemente coloreadas con parquedad. Añade con frecuencia los nombres, manteniendo el latín original: scapula, clavicula, sternum, visceras, sentimenti. Admetlla reconoce que intenta una aproximación a las profundidades del cuerporindiendo un homenaje explícito a Vesalio: 

"Hago una interpretación del libro de Vesalio, haciendo la copia para después intervenirla. Hago el octavo libro de Vesalio". 

La serie Apunts d'Anatomia es la prueba del interés del artista en este campo, retomando el interés anatómico de los grandes artistas del renacimiento. En la exposición sus pinturas, esculturas y dibujos comparten espacio con las piezas anatómicas del MHMC, estableciendo así un "diálogo" entre las obras de arte contemporáneo y las figuras anatómicas de hace más de 150 años, también realizadas por escultores en su momento y dirigidas a la enseñanza de la anatomía en la Facultad de Medicina de Barcelona.

En definitiva una exposición donde la ciencia y el arte se dan la mano en un campo compartido, el de la anatomía humana.







___________________________________



Exposició "Apunts d'Anatomia" 








Pep Admetlla

Sin título 
(2020) 

Técnica mixta 
Exposición "Apunts d'Anatomia"
Palau de l'Abadia 
Sant Joan de les Abadesses 




Fa alguns dies vaig tenir el goig d'inaugurar com a president del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC), l'exposició "Apunts d'Anatomia" al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses. 

Es tracta d'una exposició singular, on s'exposen les obres del artista contemporani Pep Admetlla, que ha realitzat una sèrie d'obres inspirades en els dibuixos anatòmics. Les seves obres s'encaren amb figures anatòmiques del s. XIX procedents de la col·lecció del MHMC. 



Inaugurant l'exposició. D'esquerra a dreta, Dr. Vilaseca (MHMC), l'artista Pep Admetlla, Dr. Xavier Sierra (MHMC) i la regidora de Cultura Rosa M. Fraixenet (Ajuntament St. Joan de les Abadesses) 



Pep Admetlla (Girona 1962)  va cursar estudis d'història de l'art a la Universitat de Girona (UdG), el Màster en Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte (UdG-UPC), i en preparació, el lliurament de la tesina del Màster en Arquitectura, Art i Espai Efímer (UPC-ETSAB).

L'any 1988 va rebre diversos reconeixements, entre els que destaca la beca Actitudes de l'Institut de la Joventut del Ministeri de Cultura, per Konstruktion/Destruktion, exposició a cura de Glòria Bosch i realitzada conjuntament amb Francesc Torres Monsó. A partir d'aquest any, realitzà exposicions i diferents treballs que posen en relació l'escultura, el disseny, l'arquitectura i la pedagogia. 











Admetlla va seguir investigant i participant en el disseny i el muntatge d'exposicions en els anys posteriors. L'any 2001 va obtenir el Premi FAD del jurat de l'opinió en l'apartat d'Espais Efímers pel projecte Un jardí al centre.

L'obra de Pep Admetlla està representada a diverses col·leccions particulars. Quant a la seva obra pública, trobem treballs seus en ciutats com Atenes (Grècia, 1989); Girona (1995); Porto Alegre (Brasil, 1996); Salt (Girona, 1998); Wangju (Corea del Sud, 2001) i Barcelona (2003). 




Admetlla está molt satisfet també de la seva activitat docent i manté una excel·lent relació amb els seus deixebles, plantejant sempre nous reptes i inquietuds. La seva obra construeix constantment ponts entre diferents àrees del coneixement: arquitectura, matemàtiques, medicina... No hi falten tampoc referències poètiques, apuntant frases de poetes italians i portuguesos, o evocacions a graffitis de carrer amb una gran càrrega de simbolisme ideològic. 



Algunes figures anatòmiques del MHMC presents a l'exposició



Admetlla dibuixa els òrgans amb veracitat. Dissecciona amb talls longitudinals que respecten la topografia , l'estructura i funcionalitat de l'organisme. Artèries, nervis, glàndules, sovint colorejades amb pocs colors. Hi afegeix sovint noms, mantenint el llatí original: scapula, clavicula, sternum, visceras, sentimenti. Admetlla reconeix que intenta una aproximació al fons del cos, retent un homenatge explícit a Vesal: 

"Faig una interpretació del llibre de Vesal, de qui faig la còpia per després intervenir-la. Faig el vuitè llibre de Vesal". 

La sèrie d'Apunts d'Anatomia és la prova de l'interés de l'artista en aquest camp, reprenent l'interés anatòmic dels grans artistes del renaixement. A l'exposició, les seves pintures, escultures i dibuixos comparteixen espai amb les peces anatòmiques del MHMC, establint així un "diàleg" entre les obres d'art contemporànies i les figures anatòmiques de fa més de 150 anys, també realitzades per escultors i dirigides a l'ensenyament de l'anatomia a la Facultat de Medicina de Barcelona.


En definitiva, una exposició on la ciència i l'art es donen la mà en un camp compartit, el de l'anatomia humana.




No hay comentarios: