lunes, 14 de marzo de 2022

Un manicomio singular, joya del Modernismo (I): la Fachada.

versió catalana | versión española







Lluís Domènech i Montaner 

Pabellón de Distinguidos 

(1897-1912)
 
La fachada
Institut Pere Mata. Reus




No es muy habitual que los hospitales o manicomios se alberguen en edificios singulares y emblemáticos. Sin embargo, en algunas ocasiones encontramos construcciones excepcionales, como el Hospital de Sant Pau de Barcelona, o el Institut Pere Mata de Reus, obras ambas del genial arquitecto modernista Doménech i Montaner (1850-1923). 


La entrada al Pavelló de Distingits

El Institut Pere Mata es el manicomio de la ciudad de Reus. A finales del s. XIX, Reus disponía de un centro donde se recluían los enfermos mentales, Ca l'Agulla. El Dr. Emili Briansó, médico forense, entró en contacto con algunos de los pacientes recluídos allí, y se dió cuenta de las lamentables condiciones en la que se encontraba la institución. Briansó comenzó entonces a promover una nueva institución digna y dotada de los modernos avances técnicos. Se dirigió con este proyecto a los prohombres de la ciudad y consiguió llamar la atención de un grupo de comerciantes, industriales, profesionales liberales y empresarios. Nació así la "Sociedad Manicomio de Reus", presidida por el intelectual y abogado Pau Font de Rubinat, que rápidamente encargó un nuevo edificio a Doménech i Montaner. Se decidió darle el nombre de Pere Mata en honor a un insigne reusense, Pere Mata Fontanet (1811-1877), médico, político y escritor, a quien se debe la introducción de la Medicina Forense en España. 



                                        Torre del Pavelló dels Distingits



Doménech i Montaner llevó a cabo el proyecto del hospital desde 1897 a 1912, planeando un hospital articulado, con pabellones independientes rodeados de jardines, organización que desarrollará más tarde también en el Hospital de Sant Pau de Barcelona. La distribución en 19 pabellones permitía agrupar a los pacientes por patologías, sexos y clases sociales. El hospital tenía que tener también una capilla y algunos edificios complementarios. 

Uno de los pabellones (el pabellón 6) estaba destinado a pacientes privados. Era el llamado "Pavelló dels Distingits". Estos huéspedes destacados tenían habitaciones individuales, frecuentemente suites, con habitación dotada de armario, baño completo y la mayoría de ellas salas de visita privada. En este pabellón, tanto los espacios comunes como los privados estaban ricamente decorados. 

La Fachada del Jardín de entrada

El Pabellón de los Distinguidos es un edificio de cuatro plantas, en forma de "U" muy abierta. La fachada tiene en ambos extremos dos torres con decoración neoplateresca. 


Cuerpo central del Pabellón, con el Ángel de la Guarda en medio


En el cuerpo central, una gran vidriera preserva la galería central del primer piso. Destaca la figura femenina realizada en cerámica ubicada en la parte alta de este cuerpo central y que representa el Ángel de la Guarda, con las manos plegadas sobre el pecho, en un gesto típico del Modernismo.  Más abajo, en las esquinas, encontramos a manera de ventanas abiertas unos ángeles enfrentados, en cerámica, enmarcados en una estructura neogótica. También encontramos el escudo en piedra de la ciudad de Reus, flanqueado por leones o grifos. 



Capitel de piedra con hojas







Escudo de Reus, flanqueado por un grifo



A izquierda y derecha del cuerpo central se pueden ver dos grandes escudos de Catalunya y de la ciudad de Reus (rosa roja en campo blanco) 



Ornamentación del techo del pórtico que da al jardín



El pórtico está sostenido por columnas con capiteles de piedra con motivos vegetales. El techo del pórtico está ornamentado por medallones pintados con motivos florales. 

El tejado está formado por tejas de cerámica vidriada, en colores marrón y ocre, muy vistoso. Sobre él destacan las originales chimeneas. 



Incluso las puertas secundarias están profusamente decoradas. 


Institut Pere Mata desde el aire:




___________________________________







Un manicomi singular, joia del Modernisme (I): La façana







Lluís Domènech i Montaner 

Pavelló de Distinguits 

(1897-1912)
 
La façana
Institut Pere Mata. Reus





No és gaire habitual que els hospitals o els manicomis s’ubiquin en edificis singulars i emblemàtics. De vegades però trobem construccions excepcionals, com  l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, o l'Institut Pere Mata de Reus, ambdues obres del genial arquitecte modernista Domènech i Montaner (1850-1923).

 
L’entrada al Pavelló dels Distingits

L'Institut Pere Mata és el manicomi de la ciutat de Reus. A finals del s. XIX, Reus disposava d'un centre on es recloïen els malalts mentals, Ca l'Agulla. El Dr. Emili Briansó, metge forense, va entrar en contacte amb alguns dels pacients internats que hi havia, i es va adonar de les condicions lamentables en què es trobava la institució. Briansó va començar llavors a promoure una nova institució digna i dotada dels moderns avenços tècnics. Amb aquest projecte es va dirigir als prohoms de la ciutat i va aconseguir cridar l’atenció d’un grup de comerciants, industrials, professionals liberals i empresaris. Va néixer així la "Societat Manicomi de Reus", presidida per l'intel·lectual i advocat Pau Font de Rubinat, que ràpidament va encarregar un nou edifici a Domènech i Montaner. Es va decidir donar-li el nom de Pere Mata en honor a un insigne reusenc, Pere Mata Fontanet (1811-1877), metge, polític i escriptor, a qui es deu la introducció de la Medicina Forense a Espanya. 


                                        Torre del Pavelló dels Distingits

 

Domènech i Montaner va dur a terme el projecte de l'hospital des del 1897 al 1912, plantejant un hospital articulat amb pavellons independents envoltats de jardins, organització que desenvoluparà més tard també a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. La distribució en 19 pavellons permetia agrupar els pacients per patologies, sexes i classes socials. L'hospital també havia de tenir una capella i alguns edificis complementaris.

Un dels pavellons (el pavelló 6) estava destinat a pacients privats. Era l'anomenat Pavelló dels Distingits. Aquests hostes destacats tenien habitacions individuals, sovint suites, amb habitació dotada d'armari, bany complet i la majoria tenien sales de visita privada. En aquest pavelló, tant els espais comuns com els privats estaven ricament decorats.


La Façana del Jardí de l’entrada

El Pavelló dels Distingits és un edifici de quatre plantes, en forma de “U” molt oberta. La façana té a tots dos extrems dues torres amb decoració neoplateresca.
 


Cos central del Pavelló, amb l'Àngel de la Guarda al bell mig

Al cos central, una gran vidriera preserva la galeria central del primer pis. Destaca la figura femenina realitzada en ceràmica ubicada a la part alta d'aquest cos central i que representa l'Àngel de la Guarda, amb les mans plegades al pit, en un gest típic del Modernisme. Més avall, a les cantonades, trobem a manera de finestres obertes uns àngels enfrontats, en ceràmica, emmarcats en una estructura neogòtica. També hi trobem l'escut en pedra de la ciutat de Reus, flanquejat per lleons o grius.

 

Capitell de pedra amb fulles



Escut de Reus, flanquejat per un griu

A esquerra i dreta del cos central es poden veure dos grans escuts de Catalunya i de la ciutat de Reus (rosa vermella en un camp blanc)


Ornamentació del sostre del pòrtic que dóna al jardí
 

El pòrtic està sostingut per columnes amb capitells de pedra amb motius vegetals i el sostre del pòrtic està ornamentat per medallons pintats amb motius florals.

La teulada està formada per teules de ceràmica vidriada, en colors marró i ocre, molt vistosa. A sobre hi destaquen les originals xemeneies.
 

Fins i tot les portes secundàries estan profusament decorades. 



Institut Pere Mata des de l'aire:



No hay comentarios: