miércoles, 19 de mayo de 2021

El Dr. Moisés Broggi

 versió catalana | versión española


Fotografies



Dr. Moisès Broggi i Vallès 

Fotografia 
(1980) 

Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
Barcelona




El dia 18 de mayo se celebra el Dia Internacional de los Museos y dediqué una entrada del blog al papel de los museos de medicina. Pero también se celebra este día el aniversario del nacimiento del Dr. Moisès Broggi. Un médico insigne que tuvo un destacado papel en la aportación de muchos materiales al Museu d'Història de la Medicina de Catalunya.  

Moisès Broggi i Vallès (1908-2012) estudió Medicina en la Universidad de Barcelona, donde se licenció el 1931 con Premio Extraordinario. Se especializó en Cirugía en el Servicio de Antoni Trias i Pujol (1887-1964). 

Fue médico de guardia del Servicio de Urgencias del Hospital Clínico hasta que se incorporó al Ejército Republicano como jefe de un equipo quirúrgico de las Brigadas Internacionales. Su actividad médica en el frente fue notable y le permitió adquirir una gran experiencia quirúrgica, siendo uno de los principales impulsores de los quirófanos móviles, que, desplazados al frente, pudieron realizar intervenciones a miles de heridos en combate o a víctimas civiles del conflicto y salvaron la vida a miles de personas. Al final de la Guerra era médico del Hospital Militar de Vallcarca de Barcelona y quería  reincorporarse al Hospital Clínico pero fue sometido a un proceso de depuración ante un Tribunal Sumarísimo, que lo inhabilitó para ejercer cargos en el sector público. Obligado a refugiarse en la práctica privada, primero en Terrassa y luego en Barcelona, ejerció hasta finales de la década de los 1980, convirtiéndose en uno de los cirujanos más prestigiosos del país. Moisès Broggi fue uno de los pioneros en la cirugía de la hipertensión portal en Catalunya.


El Dr. Moisès Broggi con su esposa, Angelina. 


En 1980 fue nombrado presidente de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, entidad en la que habia ingresado en el año 1966. 


Al final de la su carrera, Broggi se interesó por la Ética y la Deontología Médica, siendo uno de los impulsores de la bioética en Catalunya. Fue presidente de la Comissión de Deontología del Colegio de Médicos de Barcelona y presidente de honor del Instituto Borja de Bioética. En 1982 fue uno de los miembros fundadores de la Asociación Internacional de Médicos para la Prevención de la Guerra Nuclear (IPPNW), entidad galardonada con el Premio Nobel de la Paz en el año 1985.


Muy comprometido políticamente, desde la primera década del siglo XXI, Moisès Broggi hizo públicas aus convicciones catalanistas y republicanas, defendiendo la autodeterminación y la independencia de Catalunya. El año 2009 se adhirió al Reagrupament Independentista, y encabezó la lista de la coalición de ERC con Reagrupament para el Senado por la circunscripción de Barcelona. El 2012, dio su apoyo a la creación de la Asamblea Nacional Catalana. 


En 2008 recibió la Medalla de Oro de la Generalitat de Catalunya “por su dilatada y prestigiosa carrera como cirujano y por su compromiso ético y social”.  En 2010 el Hospital de Sant Joan Despí recibió el nombre de Moisès Broggi, honrando así su memoria humana y profesional.   

 




El Dr. Moisès Broggi 


Fotografies



Dr. Moisès Broggi i Vallès 

Fotografia 
(1980) 

Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
Barcelona





El 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus i vaig dedicar l'entrada del blog al paper dels museus de medicina. Però també es celebra aquest dia l'aniversari del naixement del Dr. Moisès Broggi. Un metge que va tenir un paper destacat en la creació i l'aportació de molts materials al Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC). 

Moisès Broggi i Vallès (1908-2012) va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià el 1931 amb Premi Extraordinari. Es va especialitzar en Cirurgia al Servei d'Antoni Trias i Pujol (1887-1964). 

Va ser metge de guàrdia del Servei d’Urgències de l’Hospital Clínic fins que es va haver d'incorporar a l’Exèrcit Republicà com a cap d’un equip quirúrgic de les Brigades Internacionals. La seva activitat mèdica al front és notable, el que li va permetre adquirir una gran experiència quirúrgica i és un dels principals impulsors dels quiròfans mòbils, que, desplaçats als fronts de guerra, van poder intervenir milers de ferits en combat o víctimes civils del conflicte i que van salvar la vida a milers de persones.  Al final de la Guerra era metge de l’Hospital Militar de Vallcarca de Barcelona i volia  reincorporar-se a l’Hospital Clínic però va ser sotmès a un procés de depuració davant d'un Tribunal Sumaríssim, que l’inhabilità per exercir càrrecs al sector públic. Es va haver de refugiar en la pràctica privada, que va exercir fins a finals de la dècada dels 80, primer a Terrassa i després a Barcelona, convertint-se en un dels cirurgians més prestigiosos del país. Moisès Broggi és un dels capdavanters de la cirurgia de la hipertensió portal a Catalunya.



El Dr. Moisès Broggi amb la seva esposa, Angelina Trias i Pujol. 


El 1980 va ser nomenat president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, entitat a la que havia ingressat l'any 1966. 


Al final de la seva carrera, Broggi desenvolupà un notable interès per l'Ètica i la Deontologia Mèdica, essent un dels impulsors de la bioètica a Catalunya. Va ser president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona i president d'honor de l'Institut Borja de Bioètica. El 1982 és un dels membres fundadors de l'Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l'any 1985.


Molt compromès políticament, des de la primera dècada del segle XXI, Moisès Broggi fa públiques les seves conviccions catalanistes i republicanes, defensant l’autodeterminació i la independència de Catalunya. L’any 2009 es va adherir al Reagrupament Independentista, encapçalant la llista de la coalició d'ERC amb Reagrupament per al Senat a Barcelona. El 2012, va donar suport a la creació de l’Assemblea Nacional Catalana. 


El 2008 va ser guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat “per la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social”. L'any 2010 l’Hospital de Sant Joan Despí rebé el nom de Moisès Broggi, honorant així la seva memòria i la seva trajectòria humana i professional.  



No hay comentarios: