domingo, 26 de septiembre de 2021

Santos Cosme y Damián, patronos de los médicos (I)


versió catalana | versión española










Jaume Huguet 

San Cosme y San Damián
(Fragmento del 
Retaule dels Sants Metges) 

(1460) 

Temple y pan de oro sobre tabla
Seu d'Ègara. Terrassa.





Se celebra hoy la festividad de los santos Cosme y Damián, patronos de médicos y cirujanos. 

Cosme y Damián  (del griego Κοσμάς y Δαμιανός) eran dos hermanos de Égea, en Cilicia, que la tradición sitúa en los tiempos del emperador Diocleciano (244-311). Sus nombres significan "el bien adornado" (Cosme) y el domador (Damián). Eran cristianos y como una forma de caridad practicaban la Medicina y la Cirugía de forma gratuita, entre los necesitados que presentaban enfermedades y males físicos. Lo hacían de forma altruista y desinteresada, no aceptando ningún pago por sus servicios. Por esto también se les conoce como los santos anargiros (En griego,  Άγιοι Ανάργυροιde ana = nada; y argiros = plata, dinero). 


Hans von Wechtlin. Grabado con los
Santos Cosme y Damián.
En: Feldbuch der Wundtartzney.
Estrasburgo, 1517. 

Retablo de San Cosme y San Damiàn,
procedente de Sant Miquel de Verdú
Museu Episcopal de Vic (MEV).

El Imperio Romano era tolerante con las religiones, pero obligaba como prueba de lealtad a prestar culto al emperador. Cosme y Damián, como tantos otros cristianos se negaron a hacerlo, ya que creían en un Dios único. La leyenda dice que por este motivo Lisias, el gobernador de Cilicia dispuso que fueran martirizados, quemados vivos y decapitados hacia el año 300 dC.  Fueron sepultados en Siria, en donde se edificó una basílica en su honor, y más tarde su culto se extendió a toda la cristiandad. Su culto alcanzó una gran difusión en Bizancio, donde el propio emperador Justiniano (482-565) agradecido por haber sido curado gracias a la aparición de los santos, mandó erigirles una importante iglesia. 



Mosaico de la basílica de  los santos Cosme y Damián, en Roma. 
(s. VI). 

Abajo, detalle del mismo mosaico: San Pedro conduce a Cosme ante Cristo.
El santo anargiro lleva en sus manos la corona de mártir y colgando de la cintura, la bolsa con el material médico y los ungüentos.




En Roma, ya hay indicios de la veneración a San Cosme y San Damián desde el s. VI. El papa Félix IV (526-530) les erigió una basílica en las cercanías del Forum pacis, un lugar donde solían reunirse los médicos desde la Antigüedad, y donde según la tradición vivió Galeno. En el ábside de la basílica, un mosaico muestra a S. Pedro y S. Pablo conduciendo a los dos santos ante Cristo. Los santos anargiros llevan la bolsa con el instrumental y ungüentos. Una inscripción recuerda que los "médicos sagrados" Cosme y Damián traen a la humanidad la esperanza y la salud. 



San Cosme, con la toga ribeteada de armiño,
mostrando la lanceta que ha sacado
del estuche de instrumentos. 
Los santos médicos se suelen representar con las togas propias de los médicos y cirujanos de la época. Así los encontramos por ejemplo en el retablo "dels Sants Metges", obra de Jaume Huguet, en la Seu d'Egara de Terrassa. Es de destacar el ribete de armiño de Cosme, indudablemente el médico y la toga, algo más austera de Damián, propia de los cirujanos. 

  

Los santos Cosme y Damián aparecen en el Retaule dels Sants Metges de Jaume Huguet revestidos con las togas y birretes que usaban habitualmente los médicos y cirujanos en el s. XV. 
Jaume Huguet: Retaule dels Sants Metges. Seu d'Egara. Terrassa. 


Los atributos de los anargiros son los instrumentos propios del desempeño de su profesión. Los encontramos representados con un recipiente para contener medicinas, el bocal, e instrumentos quirúrgicos. También se les representa con un frasco de vidrio de uroscopia, lleno de orina para analizar el color y los posos de la orina del enfermo. La espátula es otro de sus símbolos, ya que se usaba para mezclar y aplicar ungüentos (no olvidemos que los santos se consideran también patronos de los farmacéuticos). Otros atributos son una bolsa de piel, una caja de instrumental: pinzas, punzones de hueso para hacer sangrías, redomas...  

Disponemos de numerosas obras de arte celebrando a los patronos de los médicos. Mañana consideraremos las referentes a sus milagros. Pero hoy avanzaremos algunas de las representaciones de los Santos Cosme y Damián que nos parecen especialmente relevantes:   




Bartolomeo Vivarini: San Cosme en traje de médico con pomo de ungüento y espátula (segunda mitad del s. XV). Colección particular. Amsterdam.




Hans von Kulmbach: Alas de altar en Nuremberg (circa 1500).
Los dos santos aparecen como protectores de médicos
(realizando la uroscopia) y farmacéuticos (con el pomo de ungüentos). 



Donatello: Terracota representando a los Santos Cosme y Damián.
Sacristía de San Lorenzo de Florencia (1428)
Esta obra fue ejecutada por encargo de los Médici, los gobernantes de la ciudad, que también los tenían como santos protectores (Medici = médicos)


En la tumba de Lorenzo el Magnífico también aparece la Virgen de Miguel Angel
flanqueada por los santos Cosme y Damián, protectores de la familia. 



Rogier van der Weyden. La Virgen en una "sacra conversazione": a la izquierda
S. Pedro y S. Juan Bautista. A la derecha, S. Cosme y S. Damián
con la indumentaria médica habitual. Esta obra también
fue un encargo de la familia Médici, que consideraba
a los santos médicos como sus emblemáticos patronos. 
 



Tiziano: San Marcos entronizado, rodeado de santos.
A la izquierda, Stos Cosme y Damián, protectores de los médicos.
A la derecha, S. Roque y S. Sebastián, abogados de la peste.
Esta obra fue encargada por la Serenísima República de Venecia
ante una epidemia de peste que asoló la ciudad (1510).
Iglesia de Santa María de la Salute, Venecia.
 



Miquel Nadal: Los Stos. Cosme y Damián ante el gobernador Lísias (s. XV).
Catedral de Barcelona. 



Fra Angelico: San Cosme y San Damián ante el gobernador Lisias.
Los santos hermanos aparecen a la izquierda, con dalmáticas y birretes de médicos. 




Fra Angelico: Retablo de San Marco. Florencia.
En primer plano, arrodillados los santos Cosme y Damián,
revestidos con las togas rojas, características de los médicos.   



  


 


Sant Cosme i Sant Damià, 

patrons dels metges (I)










Jaume Huguet 

San Cosme y San Damián
(Fragmento del 
Retaule dels Sants Metges) 

(1460) 

Temple y pan de oro sobre tabla
Seu d'Ègara. Terrassa.






Avui, 26 de setembre, es celebra la festa dels Sants Cosme i Damià, patrons de metges i cirurgians. 

Cosme i Damià (del grec Κοσμάς i Δαμιανός) eren dos germans d’Egea, a Cilícia, que la tradició situa en els temps de l'emperador Dioclecià (244-311). Els seus noms signifiquen "el ben adornat" (Cosme) i el domador (Damià). Eren cristians i practicaven la Medicina i la Cirurgia com a forma de caritat, de franc, entre els necessitats que presentaven malalties i mals físics. Ho feien de forma altruista i desinteressadament, doncs no acceptaven cap pagament pels seus serveis. Per això també se'ls coneix com els sants anargirs (En grec, Άγιοι Ανάργυροι, de ana = gens; i argiros = argent, diners).


Hans von Wechtlin. Gravat amb els 
Sants Cosme i Damià.
En: Feldbuch der Wundtartzney.
Estrasburg, 1517. 


Retaule de Sant Cosme i Sant Damià,
procedent de Sant Miquel de Verdú
Museu Episcopal de Vic (MEV).


L'Imperi Romà era tolerant amb les religions, però obligava a prestar culte a l'emperador com a prova de lleialtat. Cosme i Damià, com tants altres cristians es van negar a fer-ho, ja que creien en un únic Déu. La llegenda diu que per aquest motiu Lisias, el governador de Cilícia va disposar que fossin martiritzats, cremats vius i decapitats cap a l'any 300 dC. Van ser sepultats a Síria, on es va edificar una basílica en honor seu, i més tard el seu culte es va estendre a tota la cristiandat. El seu culte va aconseguir una gran difusió a Bizanci, on el propi emperador Justinià (482-565) agraït per haver estat curat gràcies a l'aparició dels sants, va manar erigir una important església a ells dedicada.


Mosaic de la basílica dels sants Cosme i Damià, a Roma. 
(s. VI). 

Abaix, detall del mateix mosaic: Sant Pere condueix a Cosme davant Crist.
El sant anargir porta a les seves mans la corona de màrtir i penjant de la cintura, la bossa amb el material mèdic i els ungüents.


A Roma, ja hi ha indicis de la veneració a Sant Cosme i Sant Damià des del s. VI. El papa Fèlix IV (526-530) els va erigir una basílica a les rodalies del Fòrum Pacis, un lloc on solien reunir-se els metges des de l'Antiguitat, i on segons la tradició hi va viure Galè. A l'absis de la basílica, un mosaic mostra a S. Pere i S. Pau conduint als dos sants davant de Crist. Els sants anargirs porten la bossa amb l'instrumental i els ungüents. Una inscripció recorda que els "metges sagrats" Cosme i Damià porten l'esperança i la salut a la humanitat.


Sant Cosme, amb la toga rivetejada d'ermini,
mostrant la llanceta que ha tret
de l'estoig d'instruments. 

Els sants metges se solen representar amb les togues pròpies dels metges i cirurgians de l'època. Així els trobem per exemple en el retaule "dels Sants Metges", obra de Jaume Huguet, a la Seu d'Egara de Terrassa. En destaca el rivet d'ermini de Cosme, indubtablement el metge i la toga, aquesta una mica més austera de la de Damià, pròpia dels cirurgians.
  

Els sants Cosme i Damià apareixen al Retaule dels Sants Metges de Jaume Huguet revestits amb les togues i birrets que usaven habitualment els metges i cirurgians en el s. XV. 
Jaume Huguet: Retaule dels Sants Metges. Seu d'Egara. Terrassa. 

Els atributs dels anargirs són els instruments propis de l'exercici de la seva professió. Els trobem representats amb un recipient per contenir medicines, el bocal, i instruments quirúrgics. També se'ls representa amb un pot de vidre d’uroscòpia, ple d'orina per analitzar el color i els pòsits de l'orina del malalt. L'espàtula és un altre dels seus símbols, ja que es feia servir per barrejar i aplicar ungüents (no oblidem que els sants es consideren també patrons dels farmacèutics). Altres atributs són una bossa de pell, una caixa d'instrumental: pinces, punxons d'os per fer sagnies, fioles...
Disposem de nombroses obres d'art en honor als patrons dels metges. Demà comentarem les referents als seus miracles. Però avui avançarem algunes de les representacions dels Sants Cosme i Damià que ens semblen especialment rellevants:

Bartolomeo Vivarini: Sant Cosme abillat com a metge amb un pom d'ungüent i espàtula (segona meitat del s. XV). Col·lecció particular. Amsterdam.




Hans von Kulmbach: Laterals d'altar de Nuremberg (circa 1500).
Els dos sants apareixen com a protectors de metges 
(realitzant la uroscòpia) i farmacèutics (amb el pom d'ungüents). 



Donatello: Terracota representant als Sants Cosme i Damià.
Sagristia de San Lorenzo, de Florència (1428)
Aquesta obra fou executada per encàrrec dels Médici, els governants de la ciutat que també els tenien com a sants protectors (Mèdicis = metges) 


A la tomba de Lorenzo el Magnífic també apareix la Mare de Déu de Miguel Angel flanquejada pels sants Cosme i Damià, protectors de la família.



Rogier van der Weyden. La Verge en una "sacra conversazione": a l'esquerra S. Pere i S. Joan Baptista. A la dreta, S. Cosme i S. Damià amb la indumentària mèdica habitual. Aquesta obra també va ser un encàrrec de la família Mèdici, que considerava als sants metges com els seus patrons emblemàtics.
 



Tiziano: San Marcos entronizado, rodeado de santos.
A la izquierda, Stos Cosme y Damián, protectores de los médicos.
A la derecha, S. Roque y S. Sebastián, abogados de la peste.
Esta obra fue encargada por la Serenísima República de Venecia
ante una epidemia de peste que asoló la ciudad (1510).
Iglesia de Santa María de la Salute, Venecia.
 



Miquel Nadal: Els Sants Cosme i Damiàn davant del governador Lísies (s. XV).
Catedral de Barcelona. 



Fra Angelico: Sant Cosme i Sant Damià davant del governador Lísies.
Els sants germans apareixen a l'esquerra, amb dalmàtiques i birrets de metges.  



Fra Angelico: Retaule de Sant Marc. Florència. En primer pla, agenollats els sants Cosme i Damià, revestits amb les togues vermelles, característiques dels metges. 



No hay comentarios: