martes, 16 de agosto de 2022

La virgen que pisa una rata

versió catalana | versión española









Virgen de Queralt 

(s. XIV)

Talla de madera policromada
Santuario de Queralt. Berga.




Muy cerca de la localidad catalana de Berga está el Santuario de Queralt. Un lugar privilegiado, con unas vistas maravillosas y amplísimas que no en vano ha merecido ser conocido como "el balcón de Catalunya" y desde donde se divisa una buena parte del país.  En el santuario se venera la imagen de la Mare de Déu de Berga, una estatua mariana que como tantas otras en Catalunya está unida a la leyenda de que fue hallada en el monte por un pastor. 

La estatua ha sido restaurada en diversas ocasiones, pero aunque muy retocada, conserva su aspecto medieval original. La Virgen está sentada en un trono, según la iconografía románica de representarla como "trono de sabiduría" y como es habitual lleva al Niño Jesús sobre su rodilla. Con su pie izquierdo aplasta a un animal, símbolo del mal. Pero en este caso no es como suele ser, una serpiente, sino un mamífero no muy bien identificado pero que por su aspecto recuerda a una rata. ¿Por qué una rata? No es un animal que suela representarse en imágenes sacras. esta es precisamente la originalidad de esta virgen bergadana.





Capitel de la procesión de las ratas. Un antiguo apólogo sobre un gato viejo
y gordo que se hace el muerto. Las ratas jubilosas lo llevan a enterrar,
circunstancia que aprovecha el astuto gato para atacarlas cómodamente.
Claustro de la Catedral de Tarragona. 


Es conocido que en el s. XIV la Peste Negra se enseñoreó de Europa. Se calcula que murieron 20 millones de personas, la tercera parte de la población europea de la época. Fue una epidemia devastadora, aunque afectó a los países de forma desigual. En Catalunya hubo zonas que murió el 70% de la población, y algunos lugares quedaron totalmente deshabitados, ya que muchos murieron y los pocos que quedaron huyeron para evitar el contagio. la pujanza económica y política del condado de Barcelona se vió truncada. En estas circunstancias, la guerra que enfrentó al rey Pedro el Ceremonioso de Aragón y Cataluña con Pedro I el Cruel de Castilla tuvo un resultado adverso y la hegemonía peninsular, pasó a manos castellanas.  La peste del s. XIV tuvo pues importantes consecuencias.

La peste estaba producida por Yersinia pestis, una bacteria que era transmitida por las pulgas. Y las pulgas infectadas entraron sobre los roedores que parasitaban. Las ratas pues fueron culpadas de transmitir el mortífero mal. Y de ahí que la Virgen de Queralt esté pisando una rata. Es una imagen gráfica para representar que vence a la peste, que protege a la comarca de Berga del terrible flagelo. La rata como símbolo del mal. 

Aunque hace poco la culpabilidad de las ratas en la Peste Negra se ha puesto en entredicho. Un artículo publicado en 'Procedings of the National Academy of Sciences' sostiene que fueron los jerbos, otro tipo de roedores de las estepas asiáticas los que transportaron las pulgas, vectores de  Yersinia pestis hasta Europa. 
Recientes investigaciones incriminan a las marmotas. 

Los jerbos habrían llegado a Europa transportados por barcos que desde los puertos de Oriente Medio transportaban hasta Italia las especies y productos de la Ruta de la Seda. Las pulgas habrían pasado entonces a los animales domésticos y también a otros roedores, como las ratas. Las alteraciones climáticas que provocaron un incremento de la temperatura en Europa también causaron que la población de los roedores portadores aumentara y su densidad se elevara hasta el punto de alcanzar el umbral necesario para que surgieran brotes de peste. 

Desde entonces el temor a la transmisión de enfermedades por las ratas ha sido constante. Además de la peste pueden transmitir leptospirosis, triquinosis, toxoplasmosis, hantavirus... 

A esta lista hay que añadir ahora otra enfermedad, la hepatitis E. Se ha descrito recientemente en Hong-Kong el caso de un hombre afectado por primera vez por la hepatitis E de la rata (septiembre de 2018). Al parecer se habría infectado a partir de agua o alimentos contaminados con excrementos de rata. Esta forma de hepatitis afectaba hasta ahora en exclusiva a los roedores, pero ahora se añade a las variadas formas de hepatitis susceptibles de afectar a los humanos y que afectan cada año a 20 millones de personas, según la OMS. Los síntomas de la enfermedad incluyen fiebre, vómitos, ictericia y gran debilitamiento. 

Los roedores pues, antes y ahora suponen una amenaza para los humanos. Ya hacía bien, la Virgen de Queralt, que los tenía a raya, aplastados bajo su pie.


Bibliografía 

Radarcan. 4 enfermedades transmitidas por ratas y ratones. 
https://eu.radarcan.com/es/blog/4-enfermedades-transmitidas-por-ratas-y-ratones-n372

Ribera A. ¿Y si las ratas no fueron las culpables de la peste negra? El Correo (31.05.2015)
https://www.elcorreo.com/bizkaia/sociedad/201503/31/muerte-negra-20150323130945.html

Sciences et Avenir. A Hong Kong, le premier cas humain d'hépatite E du rat. (28.09.2018)
https://www.sciencesetavenir.fr/sante/a-hong-kong-le-premier-cas-humain-d-hepatite-e-du-rat_128058


Santuari de Santa Maria de Queralt des de l'aire




El Santuari de Santa Maria de Queralt (Berga) 





___________________________________



La Mare de Déu que trepitja una rata










Mare de Déu de Queralt 

(s. XIV)

Escultura de fusta policromada
Santuari de Queralt. Berga.



Molt a prop de la localitat catalana de Berga hi ha el Santuari de Queralt. Un lloc privilegiat, amb unes vistes meravelloses i amplíssimes que no en va ha merescut ser conegut com “el balcó de Catalunya” i des d'on s'albira una bona part del país. Al santuari es venera la imatge de la Mare de Déu de Berga, una estàtua mariana que com tantes altres a Catalunya està unida a la llegenda que explica que va ser trobada a la muntanya per un pastor.

L'estàtua ha estat restaurada diverses vegades i, encara que molt retocada, conserva el seu aspecte medieval original. La Verge està asseguda en un tron, segons la iconografia romànica de representar-la com a "tron de saviesa" i com és habitual porta al Nen Jesús a sobre el seu genoll. Amb el peu esquerre aixafa un animal, símbol del mal. Però en aquest cas no és una serp com sol ser, sinó un mamífer no gaire ben identificat però que pel seu aspecte recorda una rata. Per què una rata? No és un animal que sol representar-se en imatges sacres. Aquesta és precisament l'originalitat d'aquesta verge bergadana.

 


Capitell de la processó de les rates. Un antic apòleg sobre un gat vell i gros que es fa el mort. Les jovials rates el porten a enterrar, circumstància que aprofita el gat astut per atacar còmodament. Claustre de la Catedral de Tarragona.


És conegut que al s. XIV la Pesta Negra va dominar Europa. Es calcula que van morir 20 milions de persones, la tercera part de la població europea de l’època. Va ser una epidèmia devastadora, encara que va afectar els països de forma desigual. A Catalunya va haver-hi zones on van morir el 70% de la població, i alguns llocs van quedar totalment deshabitats, ja que molts van morir i els pocs que van quedar van fugir per evitar el contagi. La prosperitat econòmica i política del comtat de Barcelona es va veure truncada. En aquestes circumstàncies, la guerra que va enfrontar el rei Pere el Cerimoniós d'Aragó i Catalunya amb Pere I el Cruel de Castella va tenir un resultat advers i l'hegemonia peninsular va passar a mans castellanes. La pesta del s. XIV va tenir doncs conseqüències importants.

La pesta estava produïda per Yersinia pestis, un bacteri que era transmès per les puces. I les puces infectades van entrar sobre els rosegadors que parasitaven. Les rates doncs van ser culpades de transmetre aquest mal mortífer. I per això la Verge de Queralt està trepitjant una rata. És una imatge gràfica per representar que venç la pesta, que protegeix la comarca de Berga del terrible flagell. La rata com a símbol del mal.

Tot i que fa poc la culpabilitat de les rates sobre la Pesta Negra s'ha posat en dubte. Un article publicat a 'Procedings of the National Academy of Sciences' sosté que van ser els jerbus, un altre tipus de rosegadors de les estepes asiàtiques els que van transportar les puces, vectors de Yersinia pestis, fins a Europa. Recents investigacions incriminen les marmotes. 

Els jerbus haurien arribat a Europa transportats per vaixells que des dels ports de l'Orient Mitjà fins a Itàlia portaven les espècies i productes de la Ruta de la Seda. Les puces haurien passat llavors als animals domèstics i també a altres rosegadors, com les rates. Les alteracions climàtiques que van provocar un increment de la temperatura a Europa, també van causar que la població dels rosegadors portadors augmentés i la seva densitat s'enlairés fins al punt d'assolir el llindar necessari perquè sorgissin brots de pesta.

Des de llavors, el temor a la transmissió de malalties per les rates ha estat constant. A més de la pesta poden transmetre leptospirosi, triquinosi, toxoplasmosi, hantavirus...

A aquesta llista cal afegir-hi una altra malaltia, l'hepatitis E. S'ha descrit recentment a Hong-Kong el cas d'un home afectat per primera vegada per l'hepatitis E de la rata (setembre del 2018). Segons sembla, s'hauria infectat a partir d'aigua o aliments contaminats amb excrements de rata. Aquesta forma d'hepatitis afectava exclusivament fins ara els rosegadors, però ara s'afegeix a les formes d'hepatitis variades susceptibles d'afectar els humans i que afecten cada any a 20 milions de persones, segons l'OMS. Els símptomes de la malaltia inclouen febre, vòmits, icterícia i gran debilitament.

Els rosegadors doncs, abans i ara suposen una amenaça per als humans. Ja feia bé la Mare de Déu de Queralt, que els tenia a ratlla, aixafats sota el peu.


Bibliografia 

Radarcan. 4 enfermedades transmitidas por ratas y ratones. 
https://eu.radarcan.com/es/blog/4-enfermedades-transmitidas-por-ratas-y-ratones-n372

Ribera A. ¿Y si las ratas no fueron las culpables de la peste negra? El Correo (31.05.2015)
https://www.elcorreo.com/bizkaia/sociedad/201503/31/muerte-negra-20150323130945.html

Sciences et Avenir. A Hong Kong, le premier cas humain d'hépatite E du rat. (28.09.2018)
https://www.sciencesetavenir.fr/sante/a-hong-kong-le-premier-cas-humain-d-hepatite-e-du-rat_128058


Santuari de Santa Maria de Queralt des de l'aire





El Santuari de Santa Maria de Queralt (Berga) 



No hay comentarios: