Páginas

Últimes publicacions

lunes, 13 de junio de 2022

Medalla de la Societat Catalana d'Història de la Medicina

versió catalana | versión española











Medalla de Membre d'honor 
Societat Catalana d'Història de la Medicina 2022

6 cm. diàmetro

Dr. Xavier Sierra Valentí





Recientemente he tenido el honor de recibir la Medalla de Honor de la Societat Catalana d'Història de la Medicina (SHMC).

Juntamente conmigo recibió la medalla el Dr. Miquel Bruguera i Cortada, ex presidente del Colegio de Médicos de Barcelona, antecesor mío como presidente de la Fundación del Museu d'Història de la Medicina Catalana. He tenido el placer de colaborar con el Dr. Bruguera en varias ocasiones, como es el caso de algunas de las biografías de la  Galeria de Metges catalans y en otras iniciativas. Ambos somos unos enamorados de la historia médica catalana y ha sido un honor ir juntos a recibir este galardón.

El motivo por el cual este acto académico se celebró en Reus fue porque se hizo una sesión de homenaje a Josep Laporte i Salas (1922-2005), nacido en esta ciudad. Josep Laporte, catedrático de Farmacología fue también uno de mis más destacados profesores durante la licenciatura en Medicina en la UAB, de la que posteriormente se convirtió en rector. Pero además de ser un profesor inolvidable para mí, el nombre de Josep Laporte estará siempre unido a mi "opera prima", el Vocabulari Mèdic de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Esta obra, impulsada por él y otros médicos importantes, fue el primer vocabulario médico en catalán editado después de la guerra civil (1974). En su redacción participaron un nutrido grupo de médicos y también algunos estudiantes, entre los que me contaba yo. 


Josep Laporte i Salas


Además, por una afortunada coincidencia, el acto académico se celebró en el Centro de Lectura de Reus. Es un importante foro cultural de la capital del Baix Camp, donde se hacen conferencias, exposiciones y todo tipo de actos culturales. Está articulado en torno a su impresionante biblioteca (después de la Biblioteca de Cataluña, es la más importante en número de volúmenes: 200.000 volúmenes entre los que cabe destacar 20 incunables dentro de la sección de Reserva y un buen número de libros del siglo XVI, XVII y XVIII.)

La biblioteca del Centro de Lectura tiene un valor especial para mí. Allí pasé muchas horas en mi adolescencia y primera juventud, durante los años que viví en Reus, y puedo asegurar que es donde senté mis bases culturales y mi ideología liberal y fiel al país, que he conservado toda mi vida.


Salas de la biblioteca del Centre de Lectura. Reus.





Recuerdo las conversaciones que tenía en el Centro de Lectura con el Dr. Salvador Vilaseca psiquiatra de profesión y paleólogo de vocación. El Dr. Vilaseca fue en esos años de juventud, el modelo de médico que yo quería ser: un buen profesional de la medicina, pero interesado en la historia, la paleología y otras cuestiones humanísticas. Lo recuerdo ya de edad avanzada, bajando las escaleras del Centro de Lectura, diciéndome mientras me cogía del brazo:
"Usted, Sierra, me recuerda a mí cuando era joven, porque estudia medicina pero le gusta la historia".
No he podido evitar recordar que en la misma sala en la que se me hizo entrega de la medalla tuve el honor de presentar al Dr. Vilaseca en la última ocasión que él habló en público (diciembre de 1974). 



Dr. Salvador Vilaseca i Anguera 


Hoy en día en Reus hay un museo, un instituto de enseñanza media y una avenida con el nombre del erudito doctor Vilaseca. No puedo menos que tener un recuerdo por él en estos momentos, y también por mi padre que siempre me enseñó a amar la historia.

A el acto de entrega de la medalla me han acompanyado, aparte de la mi esposa, mi sobrina y los miembros de la Societat Catalana d'Història de la Medicina, un buen grupo de amigos de juventud y compañeros de bachillerato reusenses. Ha sido muy emocionante el reencuentro, después de tantos años. 

Por todos estos motivos, es para mí una gran satisfacción recibir este galardón (de manos del Dr. Sabaté, también un antiguo compañero de aulas) y dedicarlo a todos estos recuerdos que son como los escalones de la escalera que me ha llevado hasta aquí.



Sala de lectura de la Biblioteca del Centre de Lectura,
presidida per un busto de Pompeu Fabra. 






___________________________________



Medalla de la Societat Catalana d'Història de la Medicina












Medalla de Membre d'honor 
Societat Catalana d'Història de la Medicina 2022

6 cm. diàmetro

Dr. Xavier Sierra Valentí


Recentment he tingut el goig de rebre la Medalla d'Honor de la Societat Catalana d'Història de la Medicina (SHMC). 

Juntament amb mi va rebre la medalla el Dr. Miquel Bruguera i Cortada, ex-president del Col·legi de Metges, antecessor meu com a president de la Fundació del Museu d'Història de la Medicina Catalana. He tingut l'honor de col·laborar amb el Dr. Bruguera en diverses ocasions, com és el cas d'algunes de les biografies de la Galeria de Metges catalans i amb altres iniciatives. Tots dos som uns enamorats de la història mèdica catalana i ha estat un honor anar plegats a rebre aquest guardó.  

El motiu de que aquest acte acadèmic tingués lloc a Reus va ser perquè es va fer una sessió d'homenatge a Josep Laporte i Salas (1922-2005), que va nèixer en aquesta ciutat. Josep Laporte, catedràtic de Farmacologia va ser també un dels meus més destacats professors durant els meus estudis de llicenciatura en Medicina a la UAB, de la que posteriorment va esdevenir rector. Però a més de ser un professor inoblidable per mi el nom de Josep Laporte estarà sempre unit a la meva "opera prima", el Vocabulari Mèdic de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Aquesta obra, impulsada per ell i d'altres importants metges va ser el primer vocabulari mèdic en català editat després de la guerra civil (1974). En la seva redacció van participar un nodrit grup de metges i també alguns estudiants, entre els que em comptava jo.



Josep Laporte i Salas

Però a més, l'acte acadèmic, per una afortunada coincidència es celebrà al Centre de Lectura de Reus. El Centre de Lectura és un important fòrum cultural de la capital del Baix Camp, on es fan conferències, exposicions i tota mena d'actes de cultura. Està articulat al voltant de la seva impressionant biblioteca (després de la Biblioteca de Catalunya, és la més important en número de volums: 200.000 volums entre els que cal destacar 20 incunables dins la  secció de Reserva i un bon nombre de llibres del segle XVI, XVII i XVIII.)  



Sales de la biblioteca del Centre de Lectura. Reus.



Per a mi, la biblioteca del Centre de Lectura té un valor especial. Allà vaig passar moltes hores a la meva adolescència i primera joventut, durant els anys que vaig viure a Reus, i puc dir sense embuts que allà es van establir les meves bases culturals i la meva ideologia liberal i de fidelitat al país, que he conservat tota la meva vida.

Recordo les converses que tenia al Centre de Lectura amb el Dr. Salvador Vilaseca, psiquiatre de professió però paleòleg de vocació. El Dr. Vilaseca va ser en aquells anys de joventut, el model de metge que jo volia ser: un bon professional de la medicina, però interessat en la història, la paleologia i  altres qüestions humanístiques. El recordo ja d'edat avançada, baixant les escales del Centre de Lectura, dient-me mentre m'agafava del braç: 

"Vosté, Sierra, em fa pensar en mi quan era jove, perquè estudia medicina però li agrada la història". 

No he pogut deixar de recordar que a la mateixa sala on se'm va fer entrega de la medalla vaig tenir l'honor de presentar al Dr. Vilaseca en la darrera ocasió que va parlar en públic (desembre de 1974). 


Dr. Salvador Vilaseca i Anguera 

 

Avui en dia a Reus hi ha un museu, un institut d'ensenyament mitjà i una avinguda amb el nom del erudit doctor Vilaseca. No puc menys que tenir un record per ell en aquests moments, i també pel meu pare que sempre em va ensenyar a estimar la història. 

A l'acte d'entrega de la medalla m'han acompanyat, a part de la meva esposa, la meva neboda i els membres de la Societat Catalana d'Història de la Medicina, un bon grup d'amics de joventut i companys de batxillerat reusencs. Ha estat emocionant retrobar-los després de tants anys. 

Per tots aquests motius, és per a mi una gran satisfacció rebre aquest guardó (de les mans del Dr. Sabaté, també un antic company d'aules) i dedicar-la a tots aquests records que són com els esglaons de l'escala que m'ha dut fins aquí.   



Sala de lectura de la Biblioteca del Centre de Lectura,
presidida per un bust de Pompeu Fabra.